Reunion Novotravničana: Treća po redu kulturna manifestacija

Na inicijativu i u organizaciji Udruženja građana Reunion Novotravničana i ove je godine održana sad već treća po redu kulturna manifestacija koja okuplja Novotravničane svih generacija. Naglasak je ove maštovite manifestacije na upoznavanju i povezivanju onih koji danas žive u Novom Travniku, s onima za koje je taj grad bio mjestom rođenja i odrastanja, a danas su rasuti diljem Europe i svijeta.

Pet kontinenata

Kako nam je rekla jedna od organizatorica i idejnih začetnica Reuniona, zagrebačka profesorica Ksenija Marković-Banović, nekadašnji Novotravničani danas žive na pet kontinenata – spomenimo samo jednu kuriozitetnu destinaciju, Novotravničanku Danijelu, koja živi u australskoj otočnoj državi Tasmaniji. Ksenija i njezini suradnici ulažu veliki trud da prikupe podatke o broju svojih iseljenih sugrađana, te njihova imena i adrese na kojima sad žive. To je vrlo ambiciozan zadatak jer sve upućuje na to da je broj Novotravničana u svijetu jednak broju onih koji danas žive u tom gradu.

Novotravničani-strarosjedioci okupljaju se i zbližavaju s onima koji su odavno svoju novotravničku adresu zamijenili nekom bjelosvjetskom i sada se u svoj grad nakratko vraćaju obnoviti stara i izgraditi nova prijateljstva, probuditi davne i steći nove uspomene, te dovode i svoju djecu, da ih upoznaju s gradom i ljudima koji su se trajno upisali na mapu njihova emotivnog sjećanja. U ovih par živahnih srpanjskih dana Novi Travnik je mjestom spajanja prekinutih prijateljskih, susjedskih i obiteljskih veza, a bogat je i nizom kulturnih, sportskih i humanitarnih aktivnosti. Održavaju se sportska natjecanja, radionice za djecu, izložbe i koncerti.

Humanitarni karakter

Reunion ima i edukativno-humanitarni karakter: pretprošle godine su Novotravničani svojoj gradskoj knjižnici donirali 2 i pol tisuće knjiga, prošle godine su pomogli izdavanje književnih djela novotravničkih autora, a ove godine nastoje podržati napore koje ulažu lokalne udruge u očuvanju i promoviranju prirodne i kulturne baštine općine Novi Travnik te poboljšati tešku financijsku situaciju sportskih klubova.

Zvonimir Čilić / VLM