Republikainfo.com: Intervju sa Slavicom Josipović

Portal republikainfo.com napravio je intervju sa Slavicom Josipović, članicom Predsjedništva HDZ-a 1990 i zastupnicom te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Republikainfo.com za Slavicu Josipović navodi kako je jedna od rijetkih žena koje uspješno “manevriraju” bh političkom scenom već skoro dvadeset godina te da ova političarka dominira za govornicom i s godinama je izgradila poštovanje i povjerenje kolega.

U najavi intervjua navodi se nadalje kako je zbog svojih dosljednih stavova i principijelnosti za mnoge ova političarka prijetnja. Za portal republikainfo.com, Josipović je progovorila o politici, obitelji, suradnji prošloj ali i budućoj s HDZ-om BiH, ali i, po prvi put, odgovara i na neugodnija pitanja.

Razgovarala: Vera Soldo / republikainfo.com

Nedavno je Skupština županijskog odbora Središnja Bosna izabrala Antu Bilića za novog predsjednika HDZ 1990 te županije. Vi ste već na toj dužnosti izgradili vlastiti brand. Kako je protekao izbor?

– Točno, dana 17. listopada ove godine u Travniku je održana redovita Skupština Županijske organizacije HDZ 1990, koja je bila izborna. Na Skupštini su nazočili, uz izaslanike iz 11 općina, i predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž, predsjednik Središnjeg odbora dr. Nedjeljko Rimac, kao i ostali visoki stranački dužnosnici. Izbor je protekao u najdemokratskijem ozračju izborom novog Županijskog odbora i novog predsjednika g. Ante Bilića, koji su izabrani jednoglasno. Napominjem da ja nisam bila kandidat za predsjednicu Županijskog odbora, jer sam tu odluku donijela još prošle godine – da se neću kandidirati.

Na ovoj dužnosti sam provela nešto više od četiri godine i smatram da smo s vodstvom ŽO i OO postigli dobre rezultate na proteklim izborima. Iako je ova Skupština trebala biti održana prije Sabora, naše stajalište je bilo da to uradimo u vrijeme kada se i održala.

Međutim, iz SBŽ-a su pristizali glasovi o vašem “vrlo emotivnom” i razočaravajućem prihvaćanju činjenice da je izabran novi predsjednik Ante Bilić, čak i da ste zaplakali. Pa, jeste li plakali?

– Plakala nisam, jer nisam imala razloga. Naprotiv, poslije službenog dijela Skupštine svi smo pjevali i proslavili izbor. Na Izbornoj skupštini, koja je doista dobro bila pripremljena, održala sam govor koji je prihvaćen od strane svih izaslanika, jer je u sebi nosio snažne poruke jedinstva, snage, zajedništva s ciljem jačanja stranke na terenu i pripreme za Opće izbore 2014. godine.

Već duže vrijeme iz vaše stranke pristizale su (dez)informacije o vama, što je bila svojevrsna predizborna kampanja u izborima za novog predsjednika vaše stranke u SBŽ-u. Molim da otvoreno komentirate navode o zapošljavanju vašeg sina kao savjetnika kod ministra Rude Vidovića i kupovini zemljišta na trasi kojom ide magistralni plinovod kroz Viteška naselja?

– Moj sin se zaposlio na mjesto savjetnika u Ministarstvu komunikacija i prometa, jer je ispunjavao uvjete za to radno mjesto. A što se tiče vašeg drugog dijela pitanja, moram kazati da je ta parcela u Rovni, općina Busovača, i u vlasnistvu je moje obitelji vise od sto godina, i preko nje prošla trasa plinovoda u duzini od 80 metara.

Nedavno ste s kolegom Rudom Vidovićem podnijeli ostavke upozorenja na mjesto predsjednice kluba u Parlamentu FBiH, a Vidović na mjesto zamjenika predsjednika HDZ 1990. Zašto ste to učinili?

– Ostavke upozorenja smo podnijeli iz razloga što smo tražili primjenu Statuta za provođenje određenih odluka, koje su donijete na Saboru i Središnjem odboru HDZ-a 1990. Te probleme smo odmah riješili s predsjednikom Ragužem i predsjednikom SO dr. Rimcem i statutarno realizirali određene odluke među kojima je i Izborna skupština HDZ- a 1990 Županije Središnja Bosna.

Vi ste jedna od rijetkih žena u BiH koja se politikom bavi već skoro dva deseteljeća. Zašto politika i što biste najviše istaknuli u svojoj političkoj karijeri?

-U politiku sam se uključila kao mlada osoba 1990. i jedna od rijetkih žena koja je rame uz rame sa svojim prijateljima, uz potporu obitelji, sudjelovala u demokratskim promjenama. U vrijeme rata organizirala sam humanitarnu udrugu za pomoć majkama, djeci i starijim osobama za Lašvansku dolinu. U poslijeratnome periodu do danas aktivno sam politički djelovala na raznim pozicijama. U tom vremenu je bilo dosta teškim trenutaka, donošenja teških odluka, tragedija, političke borbe, ali hvala Bogu sve je to iza nas. To me je ojačalo. Sve ovo vrijeme sam prošla zajedno sa svojim narodom i nikada nisam napustila središnju Bosnu. Upravo to što sam uvijek ostala uz svoj narod, koji mi je sve ove godine davao potporu, istaknula bih kao najznačajnije u svojoj političkoj karijeri.

Tko stoji iza kampanje koja se, očigledno, vodi protiv vas, s obzirom na jasnu činjenicu da one pristižu iz redova upravo vaše stranke? Kome smetate i zašto?

– Uvijek ima onih koji su iz nekih razloga nezadovoljni, a smetam li nekome – mislim da nema razloga. Smatram da imam punu potporu i povjerenje vodstva Stranke jer smo zajedno vodili sve ove procese, od 2006. do Sabora i još nas čeka dosta zajedničkog posla do Izbora i borbe za poziciju hrvatskog naroda u BiH. Moje kolege cijene moj rad na terenu i u stranci, zatim u Parlamentu, poštuju moju hrabrost i optimizam.
Na Saboru HDZ-a 1990 koji je održan u Sarajevu nisam se kandidirala, jer sam dala prednost svojim kolegama iz Županije, a ja sam kao izabrana zastupnica i predsjednica Kluba HDZ-a 1990 u ZD PFBiH ujedno i član Predsjedništva stranke, i time smo dobili više mjesta za središnju Bosnu. U politici je pravilo da vas svi ne mogu ni podržavati niti voljeti.

Kakav je život Hrvata u Ahmićima ali i život uopće stanovnika u tom mjestu danas?

– U Ahmićima i Šantićima, naseljenim mjestima koja su oslonjena jedno na drugo, danas žive i Hrvati i Bošnjaci svojim svakodnevnim životom. Osjete se posljedice rata i na jednoj i na drugoj strani. S jedne strane ceste nalazi se spomen obilježje ubijenim Bošnjacima u Ahmićima, s druge strane spomen obilježje ubijenim Hrvatima….Pravda nije zadovoljena, kako kod onih koji su žrtve zločina, tako i kod onih koji su nevino osuđeni. Osobno sam, kao zastupnica u Federalnom parlamentu, uspjela realizirati zajedničke infrastrukturne projekte na ovome području – izgradnja putne i kanalizacijske mreže, izgradnja vjerskih, kulturnih i školskih objekata, obnova kuća, kako bi život bio bolji.

Vaš muž je osuđen u HAagu na 12 godina zatvora. Kako ste proveli te godine sami s djecom?

– Nakon odlaska Hrvata iz središnje Bosne u Den Haag 1997. godine, među kojima je bio i moj muž Drago, ostala sam s dvoje maloljetne djece i Draginom starom majkom koja je umrla, i uzdignute glave sam krenula u borbu za istinu i pravdu. Na žalost, ta borba traje i danas, čekajući obnovu-reviziju postupka u Haagu ili u BiH. Postoje živi svjedoci koji će dokazati da je Drago nevin. O tome sam govorila u Federalnom parlamentu i pozvala novinare da dođu u Ahmiće i razgovaraju s našim susjedima-komšijama kojima je Drago spasio život. Svjesna sam da je Haag politički sud, ali ako Bog da, istina i pravda će jednoga dana pobijediti.
Nakon nepunih devet godina provedenih u haškim i španjolskim zatvorima, Drago se vratio svojoj obitelji u svoju kuću u Ahmiće gdje i danas živi.

Članicom HDZ 1990 ste od njenog utemeljenja. Međutim, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, iznio je ideju “uvezivanja” dva HDZ-a. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

– O “uvezivanju” dva HDZ-a svoje stajalište će donijeti SO HDZ 1990. Smatram da nema povjerenja između ove dvije stranke, napravljeni su mnogi propusti u realizaciji sporazuma koji su potpisani. Hrvatskom narodu trebaju dvije jake stranke čime će veću snagu imati Hrvatski narodni sabor, koji mora donositi najvažnije strateške nacionalne odluke.

Opći izbori sljedeće godine zasigurno će odrediti i nove relacije na političkom polju u u BiH. Kakve vi rezultate očekujete?

– Na općim izborima očekujem dobre rezultate, a to znači da ćemo biti dio vlasti, koja pripada Hrvatima na svim razinama, i na taj način rješavati životna i nacionalna pitanja.

Lideri stranaka već godinama se ne mogu odrediti prema presudi ‘Sejdić-Finci’. Zašto i koje je rješenje?

– Vjerujem da će se postići dogovor oko Presude Sejdić i Finci zajedno sa izborom za člana Predsjedništva BiH.

Vera Soldo / republikainfo.com