Republika Srpska: Ponovno rade kafići, frizeri, vrtići, javni prijevoz

Nakon dvomjesečne pauze zbog epidemije koronavirusa, od danas u Republici Srpskoj ponovo rade ugostiteljski objekati, restorani, kafići, roštiljnice, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri, privatne stomatološke ambulante i druge uslužne djelatnosti.

Odlukom Stožera za izvanredne situacije u RS, njihov rad je, do 25. maja, vremenski ograničen zbog zabrane kretanja, koja je u tom bh. entitetu na snazi svaki dan u 22 sata.

Rad spomenutih uslužnih objekata dopušten je uz poštovanje mjera prevencije širenja koronavirusa i u skladu s uputstvima Instituta za javno zdravstvo RS, uz ograničenje broja osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama objekta, održavanje rastojanja te nošenje zaštitne opreme.

Ponovno je uspostavljen i javni prijevoz na područnim i republičkim linijama, s popunjenošću do 50 posto i mogućnošću da prevoznik reducira broj polazaka te poštuje mjere prevencije širenja infekcije izazvane koronavirusom.

U Banjoj Luci je gradski javni prevoz putnika uspostavljen s reduciranim režimom, prevashodno namijenjen prijevozu radnika.

I mališani se od danas vraćaju u vrtiće u tom gradu, ali svega njih oko 200 ponovno idu u objekte pod okriljem Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

To je nešto manje od 10 posto od ukupnog broja djece u sustavu gradskih vrtića, čiji su se roditelji tijekom ankete izjasnili da postoji potreba za njihov smještaj u vrtićima.

S ciljem prevencije širenja virusa korona do 18. svibnja zabranjuje se rad dječijim igraonicama i aktivnostima sportskih organizacija i sportista koje obuhvaćaju trenažni proces, potvrđeno je iz Stožera za izvanredne situacije u RS.

U RS do 25. svibnja zabranjena su sva javna okupljanja, rad bazena, wellness i SPA centara te natejecateljske aktivnosti sportskih organizacija i sportista.

Prethodni članakČerkez: Popuštanje mjera u narednom tjednu, tijekom protekla 24 sata u F BiH 7 novozaraženih
Sljedeći članakŽSB: Do kraja školske godine neće biti povratka učenika u školske klupe