Renault predstavlja novi Megane

Renault je objavio prve službene fotografije i tehničke detalje četvrte generacije modela Megane, uoči svjetske premijere zakazane za predstojeći salon automobila u Frankfurtu. Novi Megane je duži i širi od prethodnika, a dizajnom prednjeg i zadnje dijela podsjeća na limuzinu Talisman, koja će također biti jedna od zvijezda štanda francuskog proizvođača u Frankfurtu.

Na prvim fotografijama jasno se vidi da je oblik farova i stop svjetala sličan kao na Talismanu, baš kao i maska hladnjaka i naborana hauba koja je zasječena na prednjem dijelu kako bi se napravilo mjesto za veliki amblem kompanije Renault. Proizvođač je priopćio da je novi Megane niži od aktualnog modela za 25 mm, dok je u nivou prednjih kotača karoserija proširena za 47 mm, a kod zadnjih za 39 mm.

Međuosovinsko rastojanje poraslo je za 28 mm, pa će putnici imati više komfora nego u prethodnoj generaciji. Franck Le Gall, koji potpisuje dizajn vanjskog dijela, dodao je nekoliko kromiranih detalja kako bi auto imao luksuzniju pojavu.

Renault kaže kako je želio da se Megane već na prvi pogled jasno izdvaja od rivala na veoma konkurentnom tržištu kompaktnih hatchback automobila. Osim standardne verzije, u ponudi će biti i sportskija GT verzija, koja je opremljena Renault Sport 18 inčnim alu felgama i ofarbana u posebnu nijansu plave boje, prenosi B92.

U odnosu na običan Megane, GT ima i drugačiju masku hladnjaka, branik agresivnijeg dizajna, dvije ispušne cijevi, zadnji difuzor… Renault nije objavio specfikacije motora, ali očekuje se da će u ponudi biti 0.9 TCe benzinac sa 90 ks i 135 Nm, uparen sa šestobrzinskim manualnim mjenjačem, kao i 1.2 TCe sa 130 ks i 205 Nm, kod koga će se, osim putem manualnog, snaga prenositi na kotače i pomoću šestobrzinskog EDC6 automatika.

Za one koji uživaju u sportskoj vožnji, na raspolaganju će najvjerojatnije biti dvije 1.6 TCe jedinice – sa 150 “konja”, i sa 200 ks i 260 Nm (najvjerojatnije predviđena za Megane GT), dok je za Megane RS rezerviran 1.8 TCe sa 280 ks. Pretpostavlja se da će dizel ponuda obuhvatiti 1.5 dCi i 1.6 dCi.

Manji motor bi trebao biti dostupan u dvije varijante (95 ks i 245 Nm, 110 ks i 260 Nm), dok bi 1.6 litarski dizelaš također imao dvije verzije (130 ks i 320 Nm, 160 ks i 380 Nm). Osim najjače dizel jedinice, kod koje bi se snaga prenosila pomoću EDC6 automatika, preostala tri motora bila bi vjerojatno uparena sa manualnim šestobrzincem.

Prve službene podatke o motorizaciji očekuju se sredinom rujna, nakon službene premijere modela Megan IV, kada će Renault objaviti i fotografije enterijera, piše B92.