Rekordna godina: Samo u jednom kantonu FBiH radari zabilježili preko 60 tisuća prekršaja

Drastičan porast prekršaja evidentiranih mobilnim i fiksnim radarima na području Srednjobosanskog kantona značajno utiču na sigurnost građana i smanjenje broja prometnih nezgoda, tvrde u kantonalnom Ministarstvu unutarnjih poslova. Građani koji plaćenim kaznama pune proračun , smatraju da je to ipak primarni cilj čestih radarskih kontrola.

Magistralni put M-5, najvećim djelom prolazi kroz naseljena mjesta ovog kantona, što znači i ograničenje brzine. Malo jači pritisak na papučicu gasa znači i skoro svakodnevno evidentiranje prekoračenja, kako fiksnim tako i mobilnim radarima i naravno čestitka za plaćanje kazne.

Tako su prema zvaničnim podacima, u prvih osam mjeseci ove godine, radari evidentirali gotovo 61.000 takvih prekršaja što je u odnosu na isti period prošle godine porast od 68 posto. Policijski službenici tvrde da je ovo utjecalo na značajno smanjenje prometnih nezgoda sa težim posljedicama, ali i na ozbiljnost vozača, te sigurnost svih građana.

U proteklom periodu evidentirana su dva slučaja gdje su alkoholizirani vozači imali čak 5,5 promila.

“Kao primjer efikasnosti korištenja mobilnih radara možemo navesti primjer koji je evidentiran u Donjem Vakufu gdje je mladi vozač prekoračio dozvoljenu brzinu za čak 84 km”, navodi Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara SBK.

Zbog ovih prekršaja, samo u protekla tri mjeseca ove godine u proračun je uplaćeno više od četvrtine miliona maraka. Oni koji na ovaj način pune proračun, najvećim djelom tvrde da je novac primarni cilj radarskih kontrola, ali ima i onih koji ovakav način dovođenja u red nesavjesnih vozača odobravaju.

Međutim, u Ministarstvu unutarnjih poslova tvrde da smanjenje broja prometnih nezgoda ne ovisi od savjesti vozača nego o provođenju zakona jer da nije tako, kažu, ne bismo bilježili slučajeve, da su za volanom bili vozači sa više od 5 promila alkohola.

Zato, bez žurbe, poštujte prometnu signalizaciju čime ne samo da povećavate sigurnost u prometu nego čuvate i novčanik!

Prethodni članakNema izgradnje mini hidroelektrane u Jajcu
Sljedeći članakModerna robotizirana farma u Vitezu raspisala je natječaj za prijem 10 djelatnika u stalni radni odnos