Redovničko oblačenje franjevačkih novaka u Busovači

Jučer je u župi sv. Ante u Busovači bilo doista svečano. Sveta misa u 11 sati bila je znaku franjevačkog podmlatka provincije Bosne Srebrene.

Naime, na svetoj misi koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, uz koncelebraciju dvadesetak svećenika, bilo je oblačenje devetorice kandidata u franjevački habit, a dvojica od spomenutih devet su iz Busovače. Zvonimir Batista i Mijo Ljubos su mladi franjevački podmladak i ponos župe sv. Ante u Busovači. Čin kroz koji je prošlo devet kandidata označio je i početak jednogodišnjeg novicijatskog života, ili godinu kušnje koju će provesti u franjevačkom novicijatu u Livnu.

Stoga se jučer u Busovaču zgrnuo silan svijet, ne samo domaćih vjernika, nego i iz župa slavljenika iz kojih mladi franjevci dolaze. Sam čin oblačenja bio je početkom svete mise. Prefekt visočkog franjevačkog sjemeništa predstavio je provincijalu i vjernicima kandidate za novicijat, dok je meštar blagoslovio njihove habite i svakom ponaosob uručio. U prvom oblačenju, kako je to običaj, mladim novacima pomogli su njihovi župnici.

U propovijedi je provincijal fra Lovro Gavran govorio o iskustvu franjevačkog življenja u suvremenom svijetu, o habitu koji je izazov ne samo onima koji ga oblače i nose, nego i svima ostalima, ali je razlika u tome što je prvima habit životno opredjeljenje, a drugima tek trenutačni hit.

Na koncu misnog slavlja župnik župe Busovača fra Dominko Batinić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organiziranju svečanosti. Prvenstveno, upravi Provincije Bosne Srebrene na čelu s provincijalom fra Lovrom Gavranom, koja je prihvatila da ovogodišnje oblačenje bude u Busovači, zatim svim vjernicima koji su se odazvali i pomogli u organizaciji svečanog ručka, kao i busovačkim framašima i drugima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj svečanosti.