Realizirane značajne investicije u RMU „Abid Lolić“ Travnik – Bila

Rudnik “Abid Lolić” – Bila nadomak Travnika ove godine realizirao je značajne investicije,a zaposleni su i novi radnici.

JP „Elektroprivreda BiH“ prepoznalo je značaj i isplativost ulaganja u Rudnik mrkog ugljena „Abid Lolić“ u Biloj kod Travnika te su plasirana sredstva za realizaciju važnih investicija.

U periodu ožujak-listopad ove godine uplaćeno je 2,2 milijuna KM za rudarske radove, mašinske radove i opremu, rekonstrukciju prostorija i zaštitnu opremu. Do kraja ove godine bit će uplaćeno još 918 tisuća KM za postupke koji su u tijeku i još 200 tisuća za investicijske radove.

Ono što je vrlo važno je osiguranje Sustava kontrole plinsko- ventilacijskih parametara – „metanometrije“ koji je nabavljen i stavljen u funkciju prošlog mjeseca. To je velika i pozitivna vijest nakon 15 godina. Sada je došlo do značajnog povećanja mjera sigurnosti i zaštite u jami koja je od nadležnih institucija okarakterizirana kao metanska”, pojasnio je za travnik-grad.info dip. ing. Abdulah Garača, direktor Rudnika koji je imenovan prije nekoliko mjeseci.

Ovaj sustav ubuduće će alarmirati kod povećane koncentracije opasnih plinova u jami. Sredstva za „metanometriju“ su osigurana iz odobrenih sredstva za dokapitalizaciju u iznosu od 292 tisuće KM.

Nova zapošljavanja

Tijekom veljače i ožujka ove godine zaposlena su 72 nova radnika u neposrednu proizvodnju, odnosno na investicijske rudarske radove. Tako Rudnik „Abid Lolić“ trenutno broji 425 radnika, najvećim dijelom s područja općine Travnik i drugih općina Srednjobosanske županije.

Investicijski radovi bit će nastavljeni i narednih godina, pa je za period 2017. – 2019. godina predviđeno ukupno ulaganje od preko 12 milijuna KM. Investicije bi bile realizirane vlastitom radnom snagom, a sredstva bi osigurala „Elektroprivreda BiH“.

Planirano je da se do srpnja 2017. godine nakon završetka glavnog transportno-ventilacijskog hodnika iz vlastite proizvodnje izmiruju tekuće obveze. Upravo na 70-tu godišnjicu postojanja očekuje se pozitivno poslovanje iz vlastite proizvodnje”, ističe direktor Garača.

Povećanje proizvodnje

Tijekom ove godine Rdunik „Abid Lolić“ proizvodio je prosječno 9.500 tona mjesečno ili 114 tisuća tona ugljena godišnje. Osnovni cilj u narednom periodu je osigurati materijalno-tehničke uvjete da se u narednoj godini proizvede 175 tisuća tona ugljena, a u 2018. godini 200 tisuća tona ugljena. Inače, najveći kupci uglja iz Bile su TE Kakanj i UNIS Energetika Sarajevo, Podružnica Travnik.

Prethodni članakPendeš u službenoj posjeti Općini Vitez
Sljedeći članakSmanjena potražnja malina iz BiH