REAKCIJE: Uvredljivi grafiti osvanuli u prostorijama HDZ-a 1990

„BiH, Mater vam ustašku, ALLAH, SDA“, poruke su na zidu ureda Općinske organizacije HDZ-a 1990 u Novom Travniku koje su, nakon provale u jutarnjim satima subote, 22. listopada napisali nepoznati počinitelji. O provali u ured dopredsjednika OO HDZ-a 1990 Novoga Travnika u subotnje jutro obavijestila je policija. Osim ovih poruka, indikativnih, provokativnih, pa i zabrinjavajućih, nikakva materijalna šteta nije počinjena, a vrata su stručno, pajserom otvorena. Policija je napravila očevid i sada se čekaju rezultati, prije svega imena počinitelja i njihovih mogućih nalogodavaca.

„Motiv provale, jasno je, nije bila krađa nego poruke HDZ-u 1990, a posredno i Hrvatima SBŽ-a. Ništa nećemo prejudicirati, neka istražna tijela odrade svoj dio posla, a vjerujemo i nadamo se da će biti uspješni“, kazao je dopredsjednik Općinske organizacije HDZ-a 1990 u Novom Travniku Anto Zlatunić.

Okupljenim novinarima ovim povodom obratila se i Slavica Josipović, predsjednica ŽO HDZ-a 1990, koja skupa s Lidijom Bradarom, predsjednicom ŽO HDZ-a BiH, sudjeluje u pregovorima oko formiranja županijskih struktura vlasti.
„U vrijeme intenzivnih pregovora oko uspostave legalne županijske vlasti i vraćanja u normalne okvire međunacionalnih, ili bolje reći međustranačkih tenzija, ovakve poruke su indikativne i na tragu su zaustavljanja ili barem usporavanja nastojanja normalizacije odnosa – rekla je jučer Slavica Josipović.

■ Nalogodavci provale moraju biti otkriveni što prije

– Poruke su, u svakom slučaju, zabrinjavajuće, pa očekujemo učinkovito djelovanje istražnih tijela kada ćemo i saznati imena počinitelja, nalogodavce i namjere ovoga prljavog čina – kazala je novinarima Slavica Josipović. Ovo je samo još jedan dokaz kakvoj torturi su izloženi Hrvati u Srednjobosanskoj županiji ali i šire u FBiH.

Zvonimir Čilić / VL