Reakcija Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije KSB na medijske izjave premijera Tahira Lende o smanjenu plaća

Na naš redakcijski mail stigla je reakcija Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK/KSB, na medijske izjave premijera Tahira Lende, o smanjenju plaća zdravstvenim djelatnicima SBK/KSB. Reakciju prenosimo u cijelosti i bez korekcija.

“Neugodno smo iznenađeni najavama o mogućem smanjenju plaća radnicima u zdravstvu od strane Premijera SBK/KSB, izražavamo svoju zabrinutost glede izrečenih stavova i ideja prvog čovjeka Vlade.

U doba kad se cijeli svijet bori s najvećom zdravstvenom krizom u zadnjih sto godina, i razne države pokušavaju različite pristupe u obrani od pandemije, pojedinci iz “naših država” su, odmah na početku, otišli korak dalje, razmatraju nešto što nikome na cijeloj planeti nije palo na pamet – da onima koji su najizloženiji surovoj bolesti treba smanjiti plaće.

I to sve pod izlikom – KAKO SVI PODJEDNAKO TREBAJU SNOSITI TERET PANDEMIJE I KRIZE!

Dok se mi (zdravstveni radnici) borimo kako spoznati bolest, što više naučiti o njoj, (kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve izazove sa kojima se suočavamo,da zaštitimo i pacijente i sebe,) dotle “naši” političari smišljaju na koji način si osigurati “prilive” u budžete, ali ne svojom pameću,nego preko leđa radnika, u ovom sučaju uposlenih u zdravstvu SBK/KSB!

I pored toga,što smo svakodnevno izloženi medijskom “linču” raznih premijera, ministara, glasnogovornika, političara “opće prakse”, raznih političkih namještenika, a sve sa ciljem, da u očima javnosti stvore dojam, kako je zdravstvo “loše organizirano”, “korumpirano”, “aljkavo”, “traljavo”, a mi zdravstveni radnici “bezvrijedni i kukavice”, mi se za sada, uspješno nosimo s teretom pandemije u SBK/KSB i u BiH.

Doduše, u našem okruženju postoje, i političari koji priznaju zasluge svojih medicinara, (i drugih) pa ih adekvatno i nagrađuju! Mi ne tražimo, da nas nagrađujete, ali tražimo poštovanje i priznanje, kakvo zaslužujemo! U suprotnom, naći ćemo načine da zaštitimo sebe i svoja dostignuta prava!

Svatko ima svoj posao i odgovornost, naša je borba protiv bolesti, a vaša je da se naša država ne spominje u svim vijestima kao jedina koja je smanjila plaće u zdravstvu u vrijeme pandemije”, stoji u reakciji Upravnog Odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK/KSB.

Prethodni članakLendo: Neizbježno umanjenje plaća, svi će morati podnijeti gubitke
Sljedeći članakCijene voća i povrća drastično porasle: Bijeli luk 20 KM, limun 6 KM, đumbir 14 KM