Ravnatelj Hrvatske bolnice u Novoj Biloj dr. Čuturić: “U središtu našeg rada su pacijenti” 

Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj jedna je od vodećih zdravstvenih ustanova u središnjoj Bosni, a kao svoj strateški cilj ima pružanje ažurnih, cjelovitih i kvalitetnih usluga pacijentima s ovog prostora.

Značaj i vrijednost ove zdravstvene ustanove razlog je zbog kojeg se u nju konstantno ulaže kako bi se podignula razina tehničko – tehnološke opremljenosti, a jedan od prioriteta u radu je i opremanje odjela kirurških disciplina. U suštini, riječ je o nabavi suvremene medicinske opreme koja će omogućiti pružanje većeg broja usluga i uvođenje novih usluga, a sve na visokoj razini kvalitete.

U intervjuu za Večernji list, ravnatelj hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ dr. Mladen Čuturić istaknuo je kako je strateški cilj pružanje ažurnih, cjelovitih i kvalitetnih usluga pacijentima iz središnje Bosne.

„U središtu našeg rada, a tako i svih planova su pacijenti. Stoga, kako bismo mogli izvršavati svoju društvenu ulogu i svrhu pružanja zdravstvene zaštite, dodatne ćemo napore uložiti u osnaživanje ljudskih potencijala, nabavu suvremene opreme i poboljšanje uvjeta za boravak i rad u bolnici. Stalna ulaganja u znanje, opremu i uvjete rada nisu samo važni za pacijente, nego su i preduvjet opstanka mladog kadra i njihovog kontinuiranog profesionalnog usavršavanja“, kazao je dr. Čuturić.

Osvrnuo se i na potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te istaknuo:

„Središnji državni ured za Hrvate izvan RH već godinama podržava projekte naše ustanove. Na tome smo im veoma zahvalni. Nakon izgradnje šeste lamele, adaptacije i opremanja centralne sterilizacije, jedan od prioriteta u našem radu je opremanje odjela kirurških disciplina.”

Također, istaknuo je kako je velik značaj za ovu i druge zdravstvene ustanove u Županiji Središnja Bosna da je Županija preuzela osnivačka prava.

„Preuzimanje osnivačkih prava od strane Županije je preduvjet daljnjeg razvoja, ne samo u kontekstu financija, nego i sveukupno gledano“, kazao je dr. Čuturić.

Govorio je i o ukupnom stanju u zdravstvenom sustavu u Federaciji BiH, pritom istaknuvši kako se postojeća situacija u zdravstvu ponajviše ogleda u odlasku kadra i slabim financijskim pozicijama ustanova, te da se situacija dodatno usložila krizama uzrokovanim Covidom i ratovima i prijetnjama ratova diljem svijeta.

„Određene mjere, u vidu najavljene financijske potpore s federalne razine sigurno će se pozitivno odraziti na zdravstvo u BiH i znatno ga unaprijediti. To je jedan iskorak, ali ne smije se na tome stati, nego trebaju dodatni pomaci u legislativi, financijama i sustavu obrazovanja“, poručio je dr. Čuturić u intervjuu za Večernji list.