Ratni neprijatelji zajedno kod Čavare

Predstavnici četiri temeljne udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a i ABiH Srednjebosanske županije posjetili su predsjednika FBiH, čestitali na imenovanju i iskazali punu potporu u obnašanju dužnosti predsjednika FBiH.

Predstavnici ovih udruga, kako prenosi HMS, očekuju da će se problemi branitelja na razini FBiH i u Srednjebosanskoj županiji rješavati u dogovoru s braniteljskim udrugama, čiji zahtjevi nisu isključivi, nego odraz potrebe za sustavnim vođenjem brige o braniteljskoj populaciji.

Branitelji zahtijevaju da se prema njima ne odnosi kao prema socijalnoj kategoriji, nego kao prema populaciji koja zaslužuje poštovanje i status dostojan njihovom doprinosu u obrani države. Istakli su težak položaj branitelja i očekuju pomoć u rješavanju ključnih pitanja, a posebice poboljšanja materijalnog stanja, rješavanja stambenih problema i podupiranja projekata zapošljavanja braniteljske populacije.

Posebice su istakli potrebu vraćanja procesa revizije branitelja u okvire zakona i Ustava i otklanjanja posljedica dosadašnje nezakonite revizije.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara potvrdio je da će jedan od prioriteta buduće Vlade FBiH biti usmjeren ka zaštiti dostojanstva i rješavanju problema branitelja na zakonit i ustavan način. Izvršit će se analiza sveukupnog stanja u oblasti zakonodavstva koje se odnosi na braniteljsku populaciju, ali i stanja i posljedica koje su nastale djelovanjem nezakonite i neustavne vlasti.