Raskol u HSS-u

alt„Isključen sam iz HSS-a, raspušten je Županijski odbor Hrvatske seljačke stranke kojemu sam na čelu od formiranja 14. prosinca 2011. god. Na izbornoj Skupštini prisutna su bila 123 izaslanika iz do tada 7 konstituiranih općinskih organizacija, a prisutna je bila i Ljiljana Lovrić, predsjednica HSS-a BiH, bar tako se tada predstavljala, i tijekom sjednice i izborom Ž.O bila je potpuno zadovoljna. A da sve bude tužno i žalosno, za svoju smjenu s mjesta predsjednika i za raspuštanje Ž.O saznali smo iz Večernjeg lista od 19. prosinca”, kaže, sada već bivši predsjednik Ž.O. HSS-a Srednjobosanske županije, razočaran i ogorčen dotadašnjom svojom predsjednicom koja, kako on tvrdi, to uopće nije.

Do takve informacije, kaže Anto Lozančić, došli smo s veb stranice CIK-a gdje stoji podatak da je predsjednik HSS-a Mario Karamatić iz Posušja,. Zašto te igre, zašto lažna predstavljanja, saznat ćemo od nadležnih organa nakon što se razmotri i presudi po našoj krivičnoj prijavi protiv Ljiljane Lovrić, zbog lažnog predstavljanja”.

Lozančić ističe kako je vijest iz Večernjaka o njegovom isključenju iz HSS-a i o raspuštanju Ž.O., među članovima ovog stranačkog županijskog tijela HSS-a, jedinog na toj razini u BiH, naišla na revolt, čak ogorčenje pa je, upravo na zahtjev članova, isti dan (ponedjeljak navečer) kada je vijest i objavljena, održana izvanredna sjednica Ž.O HSS-a Središnje Bosne. Postupci „samo prozvane predsjednice” su ocijenjeni diktaturom, a na sjednici je jednoglasno zaključeno da svoje dalje političko djelovanje nastavljaju u stranci koja će nositi ime HSS Stjepana Radića, koja je u fazi registriranja. Zaključeno je također, da Anto Lozančić nastavi svoje djelovanje u Hrvatskom bloku 10 (7 zastupnika HDZ-a BiH, dva HDZ-a 1990.) u srednjobosanskoj županijskoj Skupštini, te da se nakon dobivanja izvoda iz sudskog registra HSS Stjepana Radića, odmah uputi zahtjev za prijem u Hrvatski narodni sabor, kako bi zajednički nastupili na predstojećim lokalnim izborima.

Prema riječima Ante Lozančića, sve „namjere i planove” Ljiljane Lovrić ni on ni drugi članovi Ž.O. nisu i ne mogu dokučiti, ali su odlučni da ničije diktate i samovolju, a što iskazuje Ljiljana Lovrić, ne prihvaćaju i neće trpjeti. A taj se diktat, uz ostalo, ogleda i u činjenici da je Ljiljana Lovrić, umjesto Nivske Oroz, predložene za mjesto savjetnice u Skupštini Srednjobosanske županije na sjednici Ž.O održanoj 5. ožujka 2012., tražila da se na to mjesto imenuje njezin kandidat, Tvrtko Milović, uz prijetnju, ne prihvati li se njezin prijedlog, raspuštanja Županijskog odbora. Tu tvrdnju Lozančić potkrjepljuje i SMS porukom koju je on, i ne samo on, dobio od Ljiljane Lovrić, a koja glasi: „Uzalud pokušavate, što pokušavate. Tvrtko (Milović op. Z.Č.) će biti jer ja to kažem. Špiro (Marinko Jurišić,član Ž.O., pukovnik HVO-a u mirovini op. Z.Č.) i ekipa neće određivati tko će gdje biti, te nhi-jovske fore, Anto, su prošlost. Također, nemojte se okretati protiv mene. Prijateljski ti savjetujem. A što se para tiće uzmi od Drage što ti pripada.”

„Eto, to je demokracija i demokratsko djelovanje stranke koju nam Ljiljana Lovrić, još uz lažno predstavljanje, pokušava nametnuti. Naravno da takav, bilo koji drugi, i bilo čiji, diktat kod članova Ž.O. HSS-a i kod članstva u našim općinskim organizacijama, nije i ne može proći. Stoga je bolje krenuti svatko svojim putom, a tko je na ispravnom uskoro će se vidjeti”, poručio je Anto Lozančić.

Zvonimir Čilić