Ranko Križanović – ‘stroj za koševe’ u Ligi Herceg-Bosne

Košarkaško prvenstvo Herceg Bosne drugi je rang bh. košarke i jedno od tri izlučna natjecanja (uz A-1 ligu i Ligu Republike Srpske) koja popunjavaju prvenstvo BiH.

Odlika svih ovih klubova u toj ligi je da imaju momčad sastavljenu uglavnom od mladih igrača, ali s par iskusnijih i kvalitetnijih oko kojih se u biti sve vrti.

Koliko u ovakvoj ligi znači imati barem jednog vrhunskog igrača svjedoči primjer Busovače koja se uoči sezone pojačala s Rankom Križanovićem, krilnim igračem koji je posljednjih godina daleko najbolji strijelac i vjerojatno ponajbolji igrač ovog natjecanja.

Trio Križanović, Toni Kolak i Kornelije Jezildžić postiže oko 90 posto koševa Busovače, a klub iz središnje Bosne, koji je lani bio predzadnji, u ligi još nema poraza.

26-godišnji Križanović je Vitežanin i svoj matični klub godinama je, zajedno sa Željkom Palavrom, držao u vrhu ovog natjecanja.

Ipak, prošle sezone Križanović je iznenada prestao nastupati za Vitez, a bez njega dotad najbolja momčad lige u finalu doigravanja izgubila je od Posušja i ostala bez plasmana u viši rang.

Tijekom ljeta prešao je u obližnju Busovaču što je potvrdilo glasine da između njega i Viteza nisu najčišći računi.

“Istina, bilo je malih nesporazuma i nisam našao zajednički jezik s Vitezom, međutim to ne znači da se jednom neću vratiti u svoj najdraži klub”, kaže Križanović za Dnevni list te dodaje:

“U međuvremenu me kontaktirao predsjednik Busovače Nikica Petrović i ponudio mi uvjete na koje sam pristao. Bilo je još ponuda sa strane, ali sam odlučio ostati kako bih završio fakultet, što sam i učinio u listopadu”.

Ni u Busovači se nije odrekao “navika” da dominira u ovoj konkurenciji. U prvom kolu navodno je ubilježio triple-double, što je neslužbena informacija jer se službena statistika ne vodi, a Livnu je u subotu “utrpao” čak 48 koševa.

Naš dojam je da je davno prerastao ovu ligu i zapravo je čudno da ne igra u nekom prvoligaškom klubu, budući da ne znamo ni za jedan u kojem za takvog strijelca ne bi bilo mjesta.

“Ponavljam, imao sam ponuda, ali sam imao želju završiti fakultet, što ne znači da u skorije vrijeme neću igrati u nekom prvoligašu. Jesam li predobar za Ligu HB? Teško to mogu ocijeniti sam za sebe. U ligi je puno dobrih igrača i mislim da ove godine nije velika razlika između klubova iz Lige 12 i klubova iz vrha ove lige”.

Busovača je u ligu startala s dvije pobjede, doduše na domaćem parketu, no čim su doveli Križanovića nagovijestili su da ove sezone imaju ambicija.

“Ambicije kluba su da budemo među četiri najbolje ekipe u ligi. No konkurencija će biti velika. Po meni su Vitez i Student najjače ekipe, a za ostala dva mjesta borit ćemo se mi, Grude i Brotnjo.

Ali, sigurno da će Livno i Kiseljak tražiti svoju šansu. U svakom slučaju bit će zanimljivo”, zaključio je Ranko Križanović za Dnevni list.

Igrao u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji

Ranko Križanović (200 cm) rođen je u Vitezu 1986. godine i košarku je počeo trenirati u tamošnjem klubu. Nakon toga igrao je za Šibenik, a još kao junior prelazi u tuzlansku Slobodu, gdje je igrao tri godine. Prije Viteza proveo je neko vrijeme u Sloveniji, gdje je nastupao za ekipu Zagorje.

Rekord mu 64 koša Zrinjskom

Ranko Križanović u subotu je momčadi Livna postigao 48 poena, no nije to najviše što je skupio u ovoj ligi. “Protiv ekipe Zrinjski 2 ubacio sam 64 koša. Ne sjećam se koja je godina to bila, čini mi se 2006., no to mi je i danas rekord u dosadašnjoj karijeri”.