Ramsko jezero na markama HP Mostar uz Svjetski dan voda

Da je voda izvor života i da svi trebamo brinuti o njoj moramo biti svjesni u svakome trenutku. Briga o zaštiti prirode svakodnevna je zadaća svakoga od nas, jer kad stignu nesreće – prekasno je.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 22. ožujka Svjetskim danom voda kako bi se skrenula pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse. Viši životni standard doveo je do povećanja potrošnje vode i povećanja otpadnih voda koje se ispuštaju u prirodu. Bosna i Hercegovina spada u rijetke zemlje u svijetu koja ima značajne rezerve vode za piće. Stoga je potrebno stalno naglašavati njezinu vrijednost i spriječiti zagađenje vodnih resursa.

Za motiv izdanja prigodnih poštanskih maraka uz Svjetski dan voda Hrvatska pošta Mostar izabrala je prekrasno Ramsko jezero koje se nalazi na sjeveru Hercegovine, na području općine Prozor – Rama. Ovo umjetno akumulacijsko jezero, stvoreno 1968. godine, omeđeno je vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Svrstava se u jedno od najljepših jezera u Europi. Posebnu ljepotu čine otoci i poluotoci, a najpoznatiji je poluotok Šćit na kome se nalazi Franjevački samostan Rama – Šćit. Autor likovnog rješenja poštanskih maraka je Damir Mišura.