Rak kože opasniji u trudnoći, veća mogućnost metastaze

Melanom, najteži oblik raka kože, još je opasniji ako se dijagnosticira u trudnoći ili u prvoj godini nakon porođaja, pokazala je američka studija.

Žene kojima je maligni melanom dijagnosticiran tijekom ili neposredno nakon trudnoće podložne su znatno većem riziku da će im tumor metastazirati na druge organe. Vjerojatnije je i da će im se ta bolest vratiti nakon liječenja, navodi se u studiji. Nažalost, veća je i mogućnost da će od melanoma i umrijeti.

“Istraživanje je pokazalo da žene kojima je bolest dijagnosticirana u trudnoći ili neposredno poslije imaju melanome većeg rizika”, rekao je dr. Jeffrey Farma iz Centra za kožnu onkologiju u Philadelphiji. Studija se temelji na podacima koje se odnose na 462 žene.

“Iako je uzorak relativno malen, vjerujem da te pacijentice treba pomnije pregledavati kad je u pitanju ova bolest”, dodao je Farma.

Iako studija ne ispituje zašto trudnoća utječe na širenje i ishod melanoma, moguće je da su uzrok tome fluktuacije hormona i slabija aktivnost imunosnog sustava u tom razdoblju što pogoduje da se tumori razmašu, rekao je Brian Gastman, šef odjela za kirurgiju melanoma u klinici u Clevelandu.

Rezultati su objavljeni u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology. U istraživanju su sudjelovale žene mlađe od 50 godina kojima je dijagnosticiran melanom u fazi 0 ili 1. Ustanovljeno je da se ženama kojima je melanom ustanovljen tijekom ili neposredno nakon trudnoće bolest nakon liječenja vratila u 12,5 posto slučajeva, u usporedbi s 1,4 posto kod ostalih.

Metastaze su u prvom slučaju zabilježene kod 25 posto žena, a u drugom kod njih 12,7 posto. Svaka peta žena kojoj je taj oblik raka kože dijagnosticiran u trudnoći preminula je, u usporedbi sa svakom desetom u ostalim slučajevima.

Rezultati sugeriraju da bi liječnici trudnicama trebali preporučiti da budu krajnje pažljive u pregledu svoje kože i da svaku promjenu ili abnormalnost prijave liječniku.

Prethodni članakUkida se cenzus: Braniteljima naknada bez obzira kolika su im primanja
Sljedeći članakViber ugrozio telekome, umjesto poziva, aplikacije za komunikaciju