Raguž: Vrijeme je za radikalne promjene

„Ovdje u srednjoj Bosni su pale brojne žrtve za slobodu i opstanak hrvatskog naroda i ne samo u Domovinskom ratu. To je i razlog da s ovoga područja, iz Viteza, želim poslati poruku da je ovo i naša zemlja i naša Bosna i Hercegovina.

Tražimo, želimo i hoćemo naći čvrsti, temeljni odgovor za budućnost, kako bi se konačno podvukla crta ratovima, mržnjama, stradanjima, egzodusima…! To je ono, uostalom, što i najveći broj Hrvata, ali i drugih naroda u BiH, i želi. Svi su zasićeni nerazumijevanja, podmetanja, ružne retorike, zabrinjavajućih i prijetećih poruka, političkih manipulacija, neuspješnih dogovaranja, nepotizma i kriminala, pa su i razumljiva nadanja i očekivanja masovnog izlaska na izbore, pravo korištenja svoga biračkog prava i odabira, kako bi se utjecalo na promjene koje su nužne i krajnje je vrijeme da se i dogode“, kazao je u ponedjeljak navečer u Vitezu predsjednik HDZ-a 1990. i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Martin Raguž.

Raguž je u Vitezu prisustvovao predizbornom skupu Općinske organizacije HDZ-a 1990. Viteza i predstavljanju kandidata stranke za Skupštinu Srednjobosanske županije, Za Parlament Federacije BiH i za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici 4 (Srednjobosanska i Zeničko-Dobojska županija).

Predizborni skup je održan u Kongresnoj dvorani Etno sela u Vitezu, koja je bila premala primiti sve predstavnike općinskih organizacija Srednjobosanske županije, Županijskog odbora, kandidate s izbornih lista i brojne pridošle goste.

Predsjednik Raguž, nakon što je uz spomen-obilježje poginulim braniteljima Viteza položio cvijeće i upalio svijeće, prošetao je gradom, razgovarao s građanima, u svom obraćanju na predizbornom skupu, također je naglasio kako je ohrabren prihvaćanjem poruka izrečenih na početku svog izlaganja.

„A prihvaćanje je očigledno na sve većem području BiH i od sve većeg broja građana. Jer, jasno je građanima da je došlo vrijeme za opciju europske demokratske, razumne i tolerantne BiH, gdje će se moći normalno zapošljavati, raditi i od svog rada normalno živjeti. Za sve ove prijedloge, za programe koje nudimo, dobili smo priznanja i maksimalnu podršku i u Briselu od Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u EU“, istaknuo je Raguž.

Dodao je kako je vrijeme za stvaranje snage koja će biti odgovoran partner Europskoj uniji, kako bi se kroz to partnerstvo počeli stvarati uvjeti za razvoj, političku, nacionalnu i gospodarsku stabilnost i napredak BiH.

„Jer, dodao je Raguž, teško je svom narodu, ali i drugim građanima BiH nuditi i „dočaravati“ bolje sutra ako se ne promijene vladajuće strukture, ako se ne stane na europski put koji nam se jasno nudi. Za to se od nas traži odlučan iskorak, a na biračima je zadatak prepoznati opciju i kandidate na predstojećim izborima koje su i koji su spremni ići tim putom. Uvjeren sam da će veliki broj birača to lako prepoznati i tako odlučiti“.

Prigodnim riječima ohrabrenja, dobrih nada i očekivanja, ali i iskazanog optimizma kada su predstojeći izbori i HDZ 1990. i njezini kandidati u pitanju, okupljenim su se obratili i nositelji izbornih lista za Skupštinu Srednjobosanske županije i predsjednik Županijskog odbora, Anto Bilić, nositelji lista za Parlament Federacije BiH i za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, aktualni mimistar županijskog MUP-a, Jozo Lučić i dopredsjednik HDZ-a 1990., primarijus dr. Drago Džamnbas.