RAGBI: Titulu odnijele nepravde

Vitez je u nedjelju poslije podne bio domaćin lijepe ragbi svečanosti. Naime, na pomoćnom terenu Gradskog nogometnog stadiona odigrano je finale doigravanja za prvaka Ragbi lige Bosne i hercegovine za 2015. godinu
Sastale su se dvije najbolje momčadi iz redovnog netom završenog prvenstvenog natjecanja, domaćin RK „Vitez“ iz Viteza i „Bijeli Zečevi“ iz Banjaluke.

U čvrstoj i na momente žestokoj igri, na vrlo teškom i za ragbi nepogodnom terenu, slavili su gosti, bili su uspješniji, sretniji i spretniji za jedan skor i konačan rezultat od 18 : 14 za Banjalućane i tako osvojili pobjednički pokal u ovoj prvoj povijesnoj sezonu u sve popularnijoj ragbi varijanti „Ragbi 13“.

No, iako je uspjeh Vitežana velik, neočekivan, treba reći da se u Vitezu očekivala titula najboljeg, a zašto domaćini u tomu nisu uspjeli ima nekoliko razloga koji su išli na štetu RK „Vitez“.

Naime, nepotpuno definirani propisi lige i novoformiranog Saveza, iskoristili su Banjalućani pa su se, nakon završenog prvenstva, uoči doigravanja, znatno pojačali igračima iz drugih klubova u Republici Srpskoj i Vitežane dovele u vrlo nepovoljnu situaciji. Jer, domaćin je igrao s momčadi koja je osvojila prvo mjesto u ligi, a gosti s novim igračima, znatno ojačani, u odnosu na ligaško natjecanje. Uz to, internacionalni sudac iz Beograda, iz opravdanih razloga, u zadnji čas je otkazao dolazak u Vitez, pa je finalni susret doigravanje vodio sudac iz Novog Grada, Aleksandar Vranjković, „koji se, najblaže rečeno, nije snašao“, kako su naglašavali domaćini. A ove riječi nije teško prevesti u konstataciju o suđenju na štetu Vitežana.

Sve to je bacilo sjenu na osvojenu titulu Banjalučana, mada su domaćini sve stoički podnijeli i svojim protivnicima na kraju i čestitali na osvojenoj tituli. A za igru i dostojanstveno ponašanje, pa i unatoč nepravdama, od svojih navijača nagrađeni su burnim.