Radost Božića u Lašvanskoj dolini

Usprkos drugačijim prognozama katolici su u Lašvanskoj dolini imali „bijeli” Božić. Jer, iako je proteklih dana bilo toplo, snijeg koji je pao prije nekoliko dana nije se otopio, pa je Božić dočekan sa snijegom i temperaturom od – 4 stupnja celzija, a što je, bar za ovaj kraj, i najljepše božićno vrijeme.

I veliki broj vjernika, ovaj veliki katolički blagdan vjere, ljubavi, dobrote, obitelji…, dočekao je u ozračju crkvenih zdanja na misama polnoćkama slavljenim u 14 župnih i više filijalnih crkava. Dvije župne crkve i ove su godine bile bez ponoćnih misa – samostanska, ujedno i župna crkva sv. Franje u Gučoj Gori, gdje se tradicionalno slavi misa zornica, te u Koričanima, prognanoj i u ratu opljačkanoj župi na platou Vlašića, na nadmorskoj visini od preko 1300. metara. U ovoj župi stalno živi tek desetak povratnika od predratnih tisuću župljana, a prvoga dana Božića župnik don Vitomir Šošić, ujedno i župnik travničke župe Potkraj, predvodio je blagdansku svetu misu u obnovljenoj crkvi sv. Ilije.

Bolje, ali ne i dobra situacija, bila je i u drugim prognanim župama Lašvanske doline (Turbe, Potkraj, Brajkovići, Pećine, Rostovo…) u koje se vratilo 10 – 30% predratnih župljana, pa je na svetim misama u postotcima ipak bilo daleko više vjernika nego u Koričanima, ali još uvijek daleko od predratnog vremena. A pitanje je hoće li se u skoroj budućnosti ta situacija uopće i promijeniti na bolje. Upravo s tim nakanama, s nakanama za mir, toleranciju…, za povratak, te bolje i sigurnije sutra, molilo se u svim crkvama na blagdanskim misama u Lašvanskoj dolini

U viteškoj župi, najmnogoljudnijoj u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ponoćne svete mise slavljene su u župnoj crkvi sv. Jurja, u filijalnim crkvama sv. Leopolda u Dubravici i sv. Mateja u Kruščici, te na brdu Kalvarija gdje se, kao i ranijih godina, okupio veliki broj vjernika. Kalvarija je jedino mjesto u Bosni gdje se ponoćna sveta misa, bez obzira na vremenske prilike (na – 15 celzija, koliko je bilo, recimo, 2001., na + 14 koliko je bilo 2010. ili pak na maglovitu noć i – 4 stupnja koliko je bilo ove godine.

Kao i uvijek do sada, staza Križnoga puta na ovom brdu, s obje strane od podnožja do vrha, bila je obasjana plamenima tisuće svijeća, što ovom svetištu Gospe Žalosne izgrađenom prije 100 godina na mjestu nekadašnje rimske bazilike, daje jedinstven vizualni ugođaj koji je, na neki način, ove noći umanjila magla, ali ne i prekrasni božićni ugođaj ponoćne mise koju su, pred iznimno velikim brojem vjernika, u koncelebraciji predvodili fra Ivan Kasalo i fra Pero Vrebac.

No kada je doček Božića u pitanju, vrijedno je naglasiti da su i ove godine uoći svete ponoćne mise u crkvi sv. Jurja u Vitezu, vrijedni članovi Gradskog kazališta mladih i Udruga mladih „Enter”, u crkvenom dvorištu postavili žive jaslice. I u toj blaženoj i prohladnoj večeri tri puta su izveli prigodan igrokaz na veliko oduševljenje velikog broja prisutnih viteških mališana koji su sa svojim roditeljima došli pogledati i uživati u ovom događaju i ugođaju.

Zvonimir Čilić / VL