Radnička blokada ulazne kapije Vitezita

Pred ulaznom kapijom Vitezita jučer je bilo vruće ne samo zbog ljetnih temperatura nego i strasti koje su izbile nakon što je odvjetnik Miro Blaž došao kao punomoćnik Lucije Majstorović naplatiti potraživanje u iznosu od 64.401,30 KM.

Naime, Vitezit Cromen d.o.o. toliko duguje Luciji Majstorović po pravomoćnoj presudi zbog neisplaćenih plaća, otpremnina i kamata za njezina pokojnog supruga koji je radio u poduzeću. Tridesetak radnika javno je i burno negodovalo zbog, kako kažu, otimačine koja se vrši nad njihovim osnovnim sredstvima za rad.
„Pogledajte da su vatrogasno vozilo procijenili samo 20 tisuća KM s kompletnom pripadajućom opremom. Ovo je tvornica eksploziva i mi možemo zatvoriti tvornicu ako nam prodaju vatrogasno vozilo, traktore, radne stolove, kamione i dr. Bilo kakav požar, eksplozija ili elementarna nepogoda da se dogodi, mi ne možemo intervenirati“, kaže Bono Drmić, voditelj vatrogasne službe.

Osnovna sredstva

Franjo Kovač, inače bivši sindikalist, ogorčen je zašto vlast ne može zaštiti državnu imovinu,
„Došli su popisati osnovna sredstva koja će poslije ići na dražbu da bi se namirila supruga našeg pokojnog radnika. Svi mi zaposlenici imamo potraživanja od tvrtke zbog neisplaćenih plaća, regresa, uplate doprinosa, ali smo se odrekli svega da bismo sačuvali svoja radna mjesta. Ovdje nas radi oko dvije stotine i ako se uzmu ova osnovna sredstva s liste suda da bi se naplatila jedna osoba, možemo slobodno staviti tvornici ključ u bravu. Ne znam kako je moguće prodavati državnu imovinu kada je još visoki predstavnik Valentin Inzko donio Zakon o zabrani prodaje državne imovine u BiH“, dodaje Franjo i govori kako je trebalo procijeniti i radnike Vitezita te ih zajedno prodati s osnovnim sredstvima.

Bit će nas i više

Ilija Šafradin također od Vitezita potražuje novac po pravomoćnoj sudskoj presudi, ali i on je odustao od ovrhe kako bi sačuvao svoje radno mjesto.
„Gospođa Majstorović radi u sudu i zato je ovakav pritisak na nas. Njezin suprug je ovdje kratko radio, ali kako je moguće da sud prodaje državnu imovinu. Sljedeći put bit će nas pred kapijom svih dvije stotine radnika i spriječit ćemo bilo koga da uzima naša osnovna sredstva za rad“ govori Šafradin.
Odvjetnik Miro Blaž pokušao je radnicima objasniti svoju ulogu u naplati potraživanja. Međutim, i on je razočaran što, na ovrhu nisu došli sudski ovršitelj Darko Rozić i sudska policija.
„Ja samo radim svoj posao kako bi se provela ovrha nad pravomoćnom sudskom presudom. Nastojim vidjeti je li itko od predstavnika suda došao da bi pravna država pokazala svoju pravnost i realizirala pravomoćnu presudu“, kaže odvjetnik Miro Blaž.
Na zakazanoj ovrsi nije se pojavila ni sudska policija, ali ni Darko Rozić, sudski izvršitelj zadužen za prodaju pokretnih stvari, odnosno sredstava za rad poduzeća Vitezit Cromena.

Večernji list / HB.org