Radnici “Zenicatransa” odblokirali autobusku stanicu u Zenici i počinju sa radom

Radnici “Zenicatransa” odblokirali su jučer popodne autobusku stanicu u Zenici te će nastaviti sa radom, koji je inače, prekinut 31. prosinca prošle godine.

Radnici “Zenicatransa” blokirali su autobusku stanicu u Zenici u prosincu prošle godine, nakon što je firmi blokiran račun, čime je bila onemogućena nabavka goriva te nastavak rada.

Predsjednik sindikata radnika “Zenicatransa” Huso Sarvan rekao je kako su odlučili sami zaraditi novac za oporavak poduzeća.

“Povod je jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Zenice jer ne znamo čemu sve ovo vodi. Gradonačelnik Zenice je jasno rekao da za ‘Zenicatrans’ ne da ni marke, tako da smo donijeli odluku da sami sebi zaradimo novac. Odlučili smo se na ovaj korak, poduzeli smo sve aktivnosti da odblokiramo autobusku stanicu, obavijestili smo Policijsku upravu Zenica i omogućili smo svim prevoznicima da koriste usluge autobuske stanice”, rekao je Sarvan.

Sarvan je dodao kako se razmišljalo i o pokretanju linija, koje su u međuvremenu privremeno dodijeljene privatnim prevoznicima.

“Bili smo mišljenja da krenemo i u promet, no nismo ispunili sve pretpostavke za to, tako da je samo pitanje dana kada ćemo pokrenuti autobuse. Sve linije koje su date drugim prijevoznicima su ustupljene na neargumentiran način. Tužba Općinskom sudu se zasnivala na Zakonu o komunalnim djelatnostima, gdje stoji da su gradska uprava i gradonačelnik u mogućnosti da dodijele nekome linije ukoliko se tri dana ne odvija promet. Isto tako, tu stoji da su obvezni da nam omoguće da nesmetano obavljamo svoju djelatnost. Mi smo bili natjerani da ne radimo ta tri dana da bi te linije bile nekom dodijeljene”, rekao je Sarvan.

Prethodni članakNovi Travnik: Danas predstavljanje knjiga o kardinalu Stepincu
Sljedeći članakMasovna peticija u Federaciji: Kad mogu političari putovati, mogu se i djeca liječiti