Radnici u Njemačkoj nisu bili u boljoj poziciji u posljednjih 30 godina

Visokokvalificirana radna snaga, skladni radni odnosi i ograničen rast plaća već je dugo osnova ekonomskog uspjeha Njemačke, piše ugledni Economist.

Prosječne plaće u Njemačkoj narasle su za 5,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu. To bi dijelom moglo biti uzrokovano time da su plaće pale za 4 posto u istom razdoblju 2020. godine, kada se dogodio ekonomski šok zbog pandemije. Ipak, radnici su danas u najboljoj poziciji u posljednjih 30 godina, tvrdi Gabriel Felbermayr uposlenik Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu, u okviru istraživačkog centra.

Carsten Brzeski iz ING banke ističe da šefovi posebno traže stručno osoblje, a da automatizacija i migracija ne mogu nadoknaditi nedostatak radne snage. Sindikati se ne stide koristiti svoju povećanu moć.

“Odmah tražimo povećanje plaća za radnike u insdustriji od 4,5 posto, plus dodatna sredstva za prijevremeno penzionisanje”, kaže Frederic Striegler iz ig Metall-a, najvećeg njemačkog sindikata.

Šefovi pojedinih industrijskih grana iduće godine nude povećanje od samo 1,2 posto, a godinu kasnije 1,3. To nije dovoljno, kaže Striegler, jer radnicima neće nadoknaditi inflaciju. Potrošačke cijene porasle su za 4,1 posto u rujnu, što je najveća stopa u 28 godina (iako je rast dijelom uzrokovan jednokratnim faktorima, poput privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost 2020.).

Sindikati su ranije radije čuvali radna mjesta nego osiguravali povećanje plaća, pa su skloni dogovoru sa šefovima koji nisu mogli priuštiti veće plaće. Stvari su sada nesigurnije, radnici kompanije Carthago, proizvođača kamper kuća, stupili su ovaj tjedan u štrajk, zahtijevajući povećanja plaća zbog velike potražnje za prikolicama. Planirani su dodatni štrajkovi kod drugih proizvođača prikolica i namještaja.

Šef Ig Bau, sindikata koji predstavlja oko 900.000 građevinskih radnika, upozorio je da će raspisati svoj prvi štrajk u posljednjih 20 godina u cijeloj zemlji ako poslodavci ne ispune zahtjeve za povećanje plaća iduće godine za 5,3 posto, te naknada za putovanje do narasla. Također, traže povećanje plaća za građevinske radnike u istočnoj Njemačkoj kako bi se izjednačili s onima na zapadu. Osim toga, 16 njemačkih država pregovara sa sindikatima o većoj plaći za više od 2,3 milijuna radnika u javnom sektoru. Sindikati zahtijevaju povećanje plaća od 5 posto, uz povećanje od najmanje 150 eura mjesečno za najmanje plaćene i 300 eura za zdravstvene radnike.

Prosječno povećanje plaća od 5 posto sljedeće godine čini se “realnim”, smatra Felbermayr. Plaće u industrijama koje se oslanjaju na kvalificirane radnike mogu porasti za još više. Ipak, povećanje neće dodatno poticati inflaciju, barem ne kratkoročno, tvrdi Brzeski. Uprkos porastu plaća ove godine, stvarni prihodi i dalje su ispod razine prije pandemije. I većina kompanija u većini industrija može priuštiti razumno povećanje plaća, jer je država snosila veliki dio troškova uzrokovanih pandemijom. Ipak, nedostatak radnika bi se mogao ponovo osjetiti sa starenjem stanovništva, jer će se ponuda radne snage smanjiti od 2023. godine.