Radionice za bolju budućnost

Mladi za bolju budućnost“, naziv je radionica (seminara) koje Omladinski resursni centar (ORC) realizira s partnerskom Udrugom mladih „Enter“ iz Viteza. Radionice su počele u petak u Hrvatskom domu a koje imaju za cilj educirati mlade kroz teme: identiteta, predrasuda, diskriminacije i stereotipa.

U isto vrijeme, na iste teme radionica je organizirana u Doboju a ranije z Tuzli i Brčkom. Omladinski resursni centar sa sjedištem u Tuzli ovaj program provodi  od rujna 2017. godine, a realizaciju aktivnosti na terenu prethodila je izrada video materijala mladih iz Tuzle koji je u kratko vrijeme pogledalo više od 100 tisuća građana u BiH i u susjednim zemljama. Radionice (seminare) u Vitezu i Doboju, a tako je bilo i u Tuzli i Brčkom, vode certificirani edukatori ORC, odreda volonteri.

U radu radionica u Vitezu sudjelovalo je   20 mladih  različite nacionalnosti s područja Lašvanske doline, a pet najaktivnijih sudionika (također i iz Doboja, Brčkog i Tuzle), po izboru edukatora te voditelja i organizatora radionica, imat će priliku sudjelovati na petodnevnoj obuci koja će se održati u travnju u Tuzli. Tijekom te petodnevne obuke imat će priliku zajedno s dugogodišnjim trenerima-predavačima edukatorima iz oblasti Forum teatra i diskriminacije detaljnije se upoznati s temama i obučiti se za dalji rad s mladima u svojim sredinama ali i na širem području.

Ovaj projekt Omladinskog resursnog Centra, kao i sve ranije (Centar je osnovan 1996. godine) podržava Veleposlanstvo SAD-a u BiH i općina Tuzla, a radionicu u Vitezu uspješno su organizirali  član  ORC iz Tuzle, Slobodan  Blagovčanin i osnivač i voditelj Udruge mladih „Enter“ iz Viteza,  istaknuti društveno-politički djelatnik, Ivan Sajević.

„Niz je problema  u Bosni i Hercegovini a u prvom planu je iseljavanje, odlazak zemlje EU mladih obrazovanih ljudi. Razlozi iseljavanja nisu samo materijalno-financijske naravi. Naime,  istraživanja našeg Centra pokazuju , uz zapošljavanje, mala primanja, da su vrlo važni razlozi iseljavanja nacionalna (između Hrvata, Bošnjaka i Srba) nepovjerenja na svim razinama života i rada, izraženi animoziteti…, nesigurnost osobna i materijalna, politička i nacionalna „nadmudrivanja“, čak i trvenja. Upravo su to i razlozi što smo za ove radionice- seminare izabrali gradove u kojima vlada velika etnička podijeljenost po svim osnovama. Pokušavamo kroz ove radionice „razbijati“ predrasude, stereotipe, diskriminaciju uvriježenu prema drugim i drugačijim, kako se to zna reći. Naš rad je interaktivan s mladim tako da upućujemo, ukazujemo, pojašnjavamo… ali maksimalno dajemo priliku da sudionici radionica govore. Da govore o svom viđenju problema iz tema o kojima govorimo. Trodnevnom radionicom za mlade s područja Lašvanske doline  u potpunosti smo zadovoljni i kolega Ivan Sajević i ja. Rekao bih čak i iznad naših očekivanja“, kazao je  na završetku rada u Vitezu, Slobodan Blagovčanin iz Omladinskog resurskog centra iz Tuzle.