Radionica u Vitezu: “Prevencija stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu”

“Prevencija stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu – dosadašnji modaliteti i uloga medija“ koja će se održati u srijedu, 13. veljače 2019. godine u 12:00 sati u Hotelu „Central“ Vitez.

Radionica se realizira u okviru projekta „Edukacija i senzibilizacija na stigmu preživjelih CSRV-a“ koji implementira udruženje Snaga žene u okviru UNFPA Programa za ublažavanje stigme (SAP), odnosno ublažavanja stigmatizacije preživjelih ratnog seksualnog nasilja BiH na lokalnom nivou.

Cilj projekta je uspostaviti veću svijest i razumijevanje stigme i njenog uticaja u široj javnosti, a istovremeno doprinijeti minimiziranju stigmatizacije i diskriminacije preživjelih ratnog seksualnog nasilja u šest (6) lokalnih zajednica u FBiH. Projekat će se realizirati u šest (6) lokalnih zajednica u FBiH, i to: Goražde, Sanski Most, Tuzla, Vitez, Orašje i Maglaj.

Projektne intervencije su bazirane na razini zajednice i reflektiraju se na SAP cilj II – Prevladavanje stigmatizacije preživjelih u vlastitoj obitelji i njihovom svakodnevnom životu u zajednici i 5. cilj programa – Zajednice i porodice preživjelih su educirani i senzibilizirani na seksualno nasilje, seksualno nasilje u konfliktu i njegove dugotrajne posljedice.