Rade po 14 sati na dan, ali za pola godine zarade i do 10 tisuća dolara

Pred nama su vrući ljetni dani koje će jedni iskoristiti za kupanje u moru, a drugi, koji su u iznimnoj većini, u vlastitom znoju. Raditi se mora, a vremena za odmor za većinu neće biti previše, ili ga neće biti nikako.

Mladi iz BiH traže poslove na moru, najviše u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori, a neki od njih su tradicionalna zanimanja konobara, kuhara, prodavača ove godine su dobro preusmjerili na jedno, na prvi pogled egzotično, ali u stvarnosti ozbiljno i složeno mjesto, a to su brodovi. Ruv Agency iz Slovenije regrutira radne snage iz naše regije za rad na brodovima – kruzerima, a oni koji su uspjeli pronaći posao rade kao frizeri, maseri, kozmetičari, manikiri, osobni treneri, konobari, prodavači…, moraju poznavati engleski jezik, biti vedrog duha i komunikativni, a za svoj rad mogu zaraditi od tisuću do tri tisuće dolara mjesečno, uz osiguran smještaj i hranu što im omogućuje da nemaju troškova. Već dvije sezone na brodu radi i Alma Hadžijamaković iz Sarajeva, i to kao maserka u salonu ljepote. Posao je dobro plaćen i ona je zadovoljna. – Posao sam dobila preko Steiner tvrtke, a brod na kojemu se nalazim kreće iz Floride prema Bahamima, a završna točka je privatni otok Castaway Cay. Radimo na postotak tako da zarada ovisi o broju klijenata. Minimalno zaradim oko 1000 dolara mjesečno, a tu zaradu u BiH mogu samo sanjati – ističe Alma.

Ove godine se drugi put vraća na brod i planira to još nekoliko puta ponoviti jer u BiH ne može zaraditi toliki novac u kratkom vremenu. Radni dan joj počinje u 7.30, a završava u 21.30. Tijekom radnog vremena ima dvije pauze koje traju po sat vremena, a tijekom tjedna ima jedan slobodan dan. Kao pomoćna konobarica na brodu “Fantasy” radila je i Dragana Radulović, također, iz BiH, a s diplomom sociologa nije se mogla zaposliti u BiH, piše Večernji list.

– Na brodu se radi 12 ili 14 sati dnevno, a početna plaća je tisuću dolara. Posao na brodu je zanimljivo iskustvo, stekla sam mnogo novih poznanstava. Ali, rad na brodu je težak, na koji ljudi iz BiH nisu navikli – naglasila je istaknuvši da se i ove sezone vraća na brod jer u BiH za nju još nema posla. A da nije lako navodi i stranica Cruiselinejobs.com na kojoj piše kako je živjeti i raditi na brodu za krstarenje iskustvo koje se ne zaboravlja, piše Večernji list.

– Međutim, prije nego što se uopće odlučite prijaviti, kandidati trebaju shvatiti da je većina poslova na brodu teška i zahtjevna – stoji na sajtu. Navodi se i kako je smještaj na brodu za osoblje vrlo skroman. Na novijim brodovima u jednoj kabini su smještene dvije, a na stariji brodovima i više osoba. Većina kabina je smještena na nižim palubama i nema prozora. Agencija Kouzon Corporation posluje na području BiH godinu dana i preko nje se na brodove ukrcalo 70 kandidata. Natječaj za rad na brodu je aktualan tijekom čitave godine jer veliki kruzeri krstare kada ljeto počne na ovoj strani Zemljine polutke po Mediteranu i Baltiku, a kad je ovdje zima, radi se u Australiji, Novom Zelandu, Karipskim otocima… Od svega ovoga zarada je naposljetku najvažnija. Mnogi se vrate kući s 10 tisuća dolara, što je približno 14.066.50 maraka za samo pola godine što je za bh. standarde velika brojka i zato će dijelu građana i ovoga ljeta more i brod biti i država i grad.

Izvor