“Qui tacet – Tko šuti” Vitez: Konačno rješenje vodoopskrbe na vidiku

Na našu službenu facebook stranicu stiglo je priopćenje udruge u osnutku “Qui tacet – Tko šuti” iz Viteza.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Zahvaljujući cijenjenoj zastupnici Karolini Pavlović, danas smo imali vrlo efektivan sastanak sa Ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerkom Ivankovic Lijanović, ključne osobe za rješavanje teškog problema vodoopskrbe općine Viteza.
Upoznali smo Ministra i njegove pomoćnike i savjetnike sa našim problemom nedostatka vode, čestim redukcijama i životom nedostojnog suvremenog čovjeka u Vitezu.
Pokazali smo mu i slike sa naših prosvijeda uz objašnjenje da na prosvjedima čitamo i pjesme i prozu o vodi, pjevamo ode nedostajućem plavom zlatu.
Poslije kratke diskusije, uz kvalitetan i produktivan sukob našeg direktora JKP Vitkom Vitez sa stručnim suradnikom ministarstva, te uz naše skromne ideje za rješavanje, ministar Lijanović je pokazao svoje poduzetništvo te je zaključeno:

1. Za kratkoročno rješavanje gorućeg problema nedostatka vode, ministar Lijanović će u najkraćem mogućem roku organizirati sastanak načelnika općine Vitez i Zenice sa direktorima oba komunalna poduzeća da se dogovorno poveća količina vode koja se isporučuje Vitezu, uz nazočnost i člana naše udruge.
(Odmah je i zvao načelnika Zenice, ali je on bio odsutan)

2. Odmah po stupanju na snagu zadnjeg rješenja Vlade od 18.09.13. pristupa se usklađenju dosadašnjeg Ugovora o koncesiji za vodu sa izvorišta Kruščica za VIK Zenica sa sadašnjim Zakonom o koncesijama.
Rok za ovaj posao je kraj ove godine.
Ovim će Općina Vitez biti u puno povoljnijem položaju nego sada sa datom koncesijom posebno što se tiče ukupnog roka trajanja koncesije.

3. Do trećeg mjeseca 2014. godine napraviti aneks koncesije kojom će se definirati novi odnos raspodjele vode sa izvorišta Kruščica tako da se Vitezu dodijeli onoliko vode koliko je potrebno.
Na ovo općina Vitez ima po svim važećim zakonima.

Ovo je obećao Ministar, uz obećanje zastupnice Karoline Pavlović da će to ona stalno provjeravati i poticati.

Mislim da se imamo čemu nadati u narednim danima tj. da će voda stalno teći cijevima viteškog vodovoda.

Ukoliko Ministar ovo riješi, nazočni članovi naše udruge, svečano su obećali predsjedniku Narodne stranke Radom za boljitak da će na narednim općim i lokalnim izborima javno glasati za ovu stranku, te pozvati svoje članove da to iste učine. Također bi ovo vrijedilo proglašenjem g. Lijanovića počasnim građaninom grada Viteza, za pokazanu lojalnost građanima Viteza i iskazanu hrabrost u rješavanju ovog problema, jer se dosadašnji ministri nisu baš iskazali.

U kasnijem razgovoru, zahvaljujući zastupnici Karolini Pavlović, upoznali smo jednog funkcionera Ministarstva vodoprivrede koji radi na IPA fondovima, vrlo jeftinim kreditnim sredstvima za razvoj infrastrukture posebno vodovodne infrastrukture općina i prečistaća vode.
Naša općina može dobiti ta kreditna sredstva na 25 godina, samo treba imati projekat (što gospodin Stojak direktor našeg komunalnog već ima) i da općina uputi zahtjev. Ulog općine mogu biti i prije realizirani vlastiti projekti, što je već urađeno.

Znači, sve smo riješili.
I što treba.
I kako treba.
I kome treba.
I tko treba.
I pare.

Samo treba Načelnik sa Općinskim vijećem odraditi posao za koji su plaćeni i izabrani.
I surađivati sa direktorom našeg komunalnog, za koga se, ipak, ispostavilo da je radio korektno svoj posao cijelo ovo vrijeme”, stoji u priopćenju udruge u osnutku “Qui tacet – Tko šuti” iz Viteza.

Prethodni članakRano jutros zabilježen potres jačine 2,6 Richtera
Sljedeći članakHrvatski premijer Milanović u dvodnevnom posjetu BiH