“Seljačka sloga” peti put boravila u Zagrebu

Umorni, ali sretni i zadovoljni, s pregršt lijepih dojmova, novih poznanstava i prijateljstava, ali i s nizom pohvala, iz Zagreba, s Međunarodne smotre folklora (MSF) su se kući vratili članovi ansambla Izvorne folklorne grupe „Sloga” iz Guče Gore.

Ovogodišnja smotra bila je posvećena Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, a uz Gučogorce koji su, ovaj put, nastupili zajedno s članovima IFG „Sloga” iz švicarskoga grada Aaraua, odreda Gučogorci ili pak djeca Gučogoraca koji žive i rade u Švicarskoj, nastupila su i hrvatska, ali i druga društva: Kolo „Slavuj” (Austrija – Beč), HKSD „Posavina” (Innsbruck – Austrija), „Hrvatsko kolo” (Neudorf – Austrija), „Guillermo Miguel Terrazas” (Buenos Airos – Argentina), „Palava” (Češka Republika), „Hrvatska jeka” (Antofogosta – Čile), „Andor Vegh” (Pećuh – Mađarska), FA „Kralj Tomislav”  (Auckland – Novi Zeland), FS „Adrija” (Duisburg – Njemačka), „Pajdaš” (Boston – SAD), „Saint Anthonys Kolo Club Croatia” (Los Angeles – SAD), „Jeery Grcevich” (Pittsburg – SAD), „Richard Marc” (Madison – SAD) i „Kroatarantata” (Molise – Italija).

Ova međunarodna smotra folklora je najuglednija manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Slijednica je „Seljačke sloge”, smotre hrvatske seljačke kulture organizirane 30-tih godina prošloga stoljeća, promiče baštinjenje vrijednosti svih naroda i kultura i doprinosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti. Organizator ove međunarodne smotre folklora je Koncertna direkcija Zagreb, a program osmišljavaju stručnjaci, etnolozi i folkloristi.

Izvorna folklorna grupa „Sloga” iz Guče Gore jedno je od najuglednijih i najuspješnijih društava ove vrste u BiH, a na velikoj smotri folklora u Zagrebu nastupilo je već pet put. Prvi put na prvoj smotri 1966., pa zatim 1973. i 1975., na jubilarnoj 40. smotri 2006. i ove 2011.
„Sloga” iz Guče Gore u Zagrebu je nastupila i 1930., pa se može reći, a to mnogi i kažu, da je ovo društvo iz male Guče Gore, u srcu Bosne, jedno od zaštitnih znakova ove velike i ugledne kulturne smotre.

VL / HB.org