Putujuća humanitarna izložba organizirana i u Vitezu

U prostorijama HKD Napredak, u četvrtak navečer, organizirana je, dvanaesta po redu, Putujuća izložba humanitarne Udruge „Fra Mladen Hrkač – Pomognimo zajedno“.

Riječ je, može se reći, o večeri humanosti, ljudske topline, dobrote…, čiji je i osnovni cilj ove Udruge osnovane i registrirane u Republici Hrvatskoj 2012. godine. Udruga je, naime, neprofitna, nevladina organizacija, čiji je osnovni cilj pomaganja Hrvatima iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i pripadnicima drugih naroda i narodnosti, koji dolaze u Zagreb radi liječenja, kao i članovima njihovi članova obitelji u pratnji. Uz smještaj, prijevoz i prehranu Udruga organizira i potporu pri rješavanju administrativnih prepreka, zahtijeva, psihološku i duhovnu pomoć, te potporu pri nastavku školovanja bolesne djece kroz projekt „e-škola u bolnici“.

Do sada je ova Udruga, skromnih smještajnih kapaciteta i za osobe s invaliditetom, slabo pokretnim osobama, kao i osobama koje u određenoj fazi liječenja trebaju izolirani smještaj sa sterilnim uvjetima, s smještajnim prostorom za 45 osoba istovremeno, do sada organizirala 33.000 noćenja. Udruga ima oko 5.800  osoba koje redovito uplaćuju mjesečnu donaciju,  a ukupno, do sada, registrirano je 185 tisuća osoba iz Republike Hrvatske, BiH, ali i iz Austrije, Njemačke, Australije, Kanade…rad Udruge  pomagale.

No, potreba za smještajem, za pomoći i podrškom je daleko veći, grad Zagreb je darovao zemljište na kojem će se graditi  smještajni objekt sa svom potrebnom opremom i infrastrukturom, kapaciteta 220 osoba istovremeno. Upravo, s tim ciljem i s tom nakanom i u Vitezu je organizirana Putujuća izložba sa 79 umjetničkih djela koja su Udruzi darovali  umjetnici – slikari i kipari iz Republike Hrvatske i BiH. A ovu lijepu večer dobrote i humanosti dodatno su obogatili prigodnim glazbenim programom  članovi viteške FRAM-e na čelu s župnikom fra Velimirom Bavrkom i članovima  glazbene sekcije HKD Napredak. Ovom prigodom Udruzi su darovana dva nova umjetnička djela, viteških slikara, Ivana Batarila (amater) i Dejana Pranjkovića (akademski slikar). Darove od predsjednika HKD Napredak, Zorana Kupreškića  primio je predsjednik Udruge, „Fra Mladen Hrkač – Pomozimo  zajedno“, Ivan Soldo,  a ova i sva izložena djela mogu se kupiti u on-line aukciji – Pomozimo zajedno. Sav prihod ide u fond  za smještaj i potporu građanima koji se lijeće u Zagrebu

Vrlo emotivno okupljenim  se obratila Vitežanka Danijela Vukadinović koja je prošla kalvariju s bolesnim suprugom, a u najtežim životnim trenucima njoj, njezinom suprugu i malodobnoj djeci ruku ljubavi i dobrote pružili su članovi humanitarne Udruge „Fra Mladen Hrkać – Pomozimo zajedno“. Izložbu je  postavila viteška akademska kiparica, Kristina Livančić, a simbolički izložbu je otvorila Dragica Jurčević, predsjednica Udruge „Svjetlo“ iz Viteza, suorganizator Putujuće izložbe Humanitarne udruge „Fra Mladen Hrkać“.

Ovom prilikom prikazan je i zanimljiv dokumentarni filme o radu i djelovanju ove humanitarne Udruge koji nosi naziv „Druga obitelj“, a djelo je poznatog  Širokobriježanina, našeg kolege iz Večernjaka, Zdenka Jurilja.

Prethodni članakDanas defile maturanata SŠ Vitez
Sljedeći članakNK Vitez: Pobjedom se oprostiti od Premijer lige