Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – dolazak i aklimatizacija (prvi dan)

Piše: Nenad Rajić

Početkom kolovoza usponom na Elbrus (5.642 m n/v) koji se nalazi na Kavkazu, član HPD Vitez Nenad Rajić i član PD ”KUK” Novi Travnik Dragan Mamuša su izveli vrlo zahtjevan uspon turno skijama na najviši vrh Europe i Rusije, o čemu smo već pisali.

Jedan od junaka ove priče, Nenad Rajić, kroz svoj putopis u nekoliko nastavaka čitateljima portala Vitez.info donosi kako je tih tjedan dana izgledalo iz njegove perspektive. Ovo je prvi dio…

“Put Rusije su krenuli smo u ponedjeljak, 29.7. 2019. godine, iz Sarajeva i Istanbula do Mineralnih voda, grada na jugozapadu Rusije, smještenog između Crnog i Kaspijskog mora. Ipak, ekspedicija na Elbrus nije počela 29.7. nego davno prije. Trebalo je prvo donijeti odluku da se ide u ovu avanturu, sve organizirati, pripremiti se, kupiti avio karte, dogovoriti smještaj, transfere od i do aerodroma, planirati uspon itd., a što mi je pričinjavalo posebno zadovoljstvo.

Avionom krećemo iz Sarajeva u 17.35, letimo preko Istanbula do Mineralnih voda, gdje nas sačekuje g. Osman, vlasnik hotela Saklia, a stigli smo po voznom redu oko 2.15 ujutro.

Na ulazu u Rusiju smo čekali puno, preko sata, obzirom na poslovičnu sporost ruske pogranične policije, iako nas je bilo samo 5-6 u redu, čekanje na kemijsku olovku za ispunjavanje ulaznog kartona koju nam je pozajmio kolega iz GSS-a Bugarske, uvjeravanje službenika da nam ne treba viza jer smo iz BiH, itd. Inače se osjeti jedan strah domaćih ljudi prema uniformiranim osobama bilo koje službe.

 

S Osmanom, u malom autu i s puno naših stvari, sa skijama skoro na ramenu i licu, vozimo se preko 3 sata do mjesta Elbrus i kampa-hotela Saklia. Smještamo se u sobu i odmah se pakiramo za prvu aklimatizacijsku i upoznavačku rutu sa Elbrusom, mjestima gdje trebamo proći, žičarom, cijenama i dr.

Prvi dan biramo staru žičaru, kojoj je cijena 600 rubalja do stanice Mir, poslije je doplata jednosedežnicom 200 R do stanice Garabaši, a pošto smo uvidjeli da nam ta jednosedežnica nije dobra zbog skija i ruksaka, uzimao doplatu za 500 R novom žičarom na stanicu Garabaši na 3847 mnv. Skontali smo da smo se zeznuli sa starom žičarom i da ćemo od sada samo koristiti novu, čija je cijena 1300 R do vrha. Inače je tečaj 1 KM oko 34 R, a za 1 EUR oko 68 R.

Po izlasku na stanicu Garabaši, sretni smo što odmah možemo skijama na snijeg, što i činimo. Lagano radimo aklimatizacijsku turu do negdje oko 4250 mnv. Sve nam je novo, uživamo u pogledu na Elbrus, na okolno gorje i vrhove Kavkaza, divimo se grandioznosti cijelog ovog područja.

Po silasku idemo na ručak, tu smo rekli da nećemo štedjeti na hrani, te uzimamo tradicionalni lokalni specijalitet ražnjiće – šašljike, sa boršć čorbom, isto tako tradicionalnim ruskim specijalitetom. Po dolasku u hotel, usljed nedostatka tople vode, malo se osvježavamo, ipak pravimo juhicu, kavicu, rehidromikse, aspirine, hidriramo se do besvjesti i rano odlazimo u krevet, obzirom da smo prethodnu noć probjedli na putu, a danas bili na 4250 mnv. 

Uspješan prvi dan, sve prošlo kako treba, uz odrađenu malu aklimatizaciju, iako ovaj prvi dan većina ekipa uzima za odmor.

Ekspedicija Elbrus 2019 – dolazak i aklimatizacija (drugi dan)

Drugi dan aklimatizacije, cilj je doći na visinu iznad Mont Blana, cca 4900.
Pošto smo proveli prvu noć u hotelu, a nismo se baš ni naspavali

Nastavit će se

Ekspedicija na Elbrus nije počela 29.07. nego davno prije.Trebalo je prvo donijeti odluku da se ide u ovu avanturu, sve…

Posted by Nenad Rajić on Četvrtak, 8. August 2019.