Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (treći dan)

Piše: Nenad Rajić

Ustajanje oko pola 8, dobro smo se naspavali, već se privikli. Odmah mjerimo zasičenost kisika u krvi oksimetrom i vidimo da smo super, na 100%. Ma što ćeš, momčine 🙂 .

Jučer smo kupili jaja i danas planiramo za doručak napraviti jaja sa slaninom, ja sam kuharica, tj. glumim našeg Enku. Kaže Dragan da i on zna to raditi, ali mu se ne da. Ja sam pokazao da sam zapamtio sve lekcije Steve Karapanđe. Uglavnom, ovoliko sigurno ne bih pojeo kući, ali ovdje se troši energija na sve strane.

Danas je opet plan nastaviti aklimatizaciju, ali sada prebaciti bar 5000 m. Prebacujemo se do Asaua i gondola, ali sada nas vozi Osmanova kćerka Karina, u malo boljem autu Toyota, a ispostaviti će se da to i skuplje naplaćuju, 600 R, negdje oko 9€, valjda što nas vozi diplomirana pravnica i direktorica neke firme. Ali, što bi, jednom se živi. Inače je ovaj hotel udaljen oko 14 km od gondola, što znači da je i ova cijena normalna, nešto bi bilo kao i kod nas.

Isto se penjemo novim gondolama, na skije stajemo na 3800 m, pa laganini istim putem kao i jučer, ali je danas puno ljepše vrijeme, sve se vidi i gorostas Elbrus sa svoje dvije glave je vidljiv iznad nas. To nam daje posebnu snagu i lagano šibamo uvis.

Susrećemo ljude koji su popeli Elbrus jutros, imali su dobro vrijeme, bez puno vjetra, ali veoma hladno. Neki su snažni, gaze niz stranu vedro i sretno, ali puno ljudi tetura, jedva se održava na nogama, povremeno padaju na stranu, ne mogu se nadisati. Neki se spuštaju na zadnjici, uz okretanje po snijegu. Vesele se. A kako i ne bi kada su se popeli na Krov Evrope. Da je nama isto.

Istaknuo bih Poljaka Mariona i Ruskinju Tatjanu koji su bili spremni za razgovor, dali nam korisne savjete i slikali se sa nama, uz radost što su vidjeli i upoznali turno skijaše i to iz Bosne i Hercegovine.

Stalno krstare i ratraci i motorne sanke, odvoze dole umorne i besvjesne planinare. Hoćemo li i mi tako? Nadamo se da nećemo, pa mi ćemo to spustiti skijama. Ali …

Lagano prolazimo stijene Pastuhova, dolazi veeelika strmina prema 5050 m gdje se okreću ratraci, pravimo serpentine, čak smo i brži od hodača, lagano držimo svoj ritam. Čak i ne stavljamo dereze, koristimo izrovani snijeg od ratraka. Dolazimo i do okretišta, mjerimo 5050 m visinskih, odmaramo, pijemo čaj, skidamo kože i pripremamo se za spust. Čekamo do 14.15 i laganini uživamo u skoro 1300 m visinskih spusta, uz vrisku, pored ostalih penjača koji idu gore ili klize dole.

Spust je bio odličan, za uživanje, kao nagrada ovom usponu. Aklimatizacija uspjela, treći dan.

Na kraju smo opet otišli na šašlike, u restoran od prvog dana, izabrali smo šašlike od piletine, krompir, povrće sa žara. Cijena za obojicu sa po 2 piva 5642 je 1800 R, oko 50 KM. Kao i kod nas, otprilike.

Vraćamo se u hotel, kasnije pravimo juhicu, kavicu, rehidromikse, aspirine, hidriramo se po pravilniku aklimatizacije i naravno idemo počesto u WC. Pakiramo opremu za boravak na planini, sve smještamo u jednu vreću koju ćemo transportirati sa motornim sankama do kontejnera, ujutro dokupiti štogod hrane, vodu i to bi bilo to. Onda odmor i čekanje dobrog vremene, što će po prognozi biti u nedjelju ujutro.

Na spavanje opet oko 10 sati, nemaš što pametno raditi.

Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (prvi dan)
Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (drugi dan)

U petak čitajte četvrti nastavak…