Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (drugi dan)

Piše: Nenad Rajić

Drugi dan aklimatizacije, cilj je doći na visinu iznad Mont Blana, cca 4900.

Pošto smo proveli prvu noć u hotelu, a nismo se baš ni naspavali, valjda od promjene mjesta i visine od jučer, ustajemo, pripremamo si kavicu, pojeli malo slanine i pravac u planinu, na Elbrus, ali sada na višu visinu.

Sada već znamo da ćemo koristiti novu žičaru, nove gondole zbog brzine i udobnosti, tako da brzo dolazimo do stanice Garabaši, uz izmjenu gondola na stanicama Kruzogor i Mir.

Odmah stajemo na skije i laganini penjemo. Svima smo bili interesantni sa skijama. Ima veoma malo turno skijaša ili samo skijaša. Mi smo vidjeli još dvojicu ludaka tj. sličnih kao mi, s tim što su obojicu vozili sa motornim sankama, valjda se ljudi samo spuštaju. Jedna skupina Kineskinja (ili Japankinja) s momcima je željela da se slika, što smo mi objeručke prihvatili, a posebno Dragan.

Penjemo se prema Priutu 11, pa nastavljamo dalje prema stijenama Pastuhova, 4600 m, pa iznad stijena gdje nas hvata oblak. Napredujemo dokle smo smatrali da nam je dosta, ali s ciljem da premašimo visinu Mont Blana, tako da se penjemo negdje iznad 4900 mnv.

Tu nas hvata još jači vjetar, a pri skidanju koža, vjetar mi je podigao skiju i bacio je niz strminu. Na žalost, nisam bio oslobodio kočnice na skijama, iako mislim da mi to ne bi pomoglo, pa je skija jurila svom brzinom niz strminu, te je baca preko jedne snježne obrve prema stijenama Pastuhova.

Baš sam se bio zabrinuo hoću li je pronaći, silazim na vrh Pastuhovih stijena, nekih 200 m ispod i pronalazim je nekih 10-tak metara u stijenama. ‘Da li se od ovih udara odlomio vez ili nešto slično’, bilo je glavno pitanje. Sreća, sve je bilo dobro i mogli smo nastaviti spust skijama po čvrstom i dijelom raskvašenom snijegu. Spust je bio odličan, za uživanje, kao nagrada ovom usponu.

Aklimatizacija uspjela, drugi dan uspješan.

Na kraju smo opet otišli na šašlike, u drugi restoran, izabrali smo druge, mješovite šašlike, koji su bili prepečeni, malo lošiji od onih jučer, ali je povrće sa žara bilo odlično. Naravno, pao je opet par 5642 pivica.

Vraćamo se u hotel, kasnije pravimo juhicu, kavicu, rehidromikse, aspirine, hidriramo se do besvjesti i naravno, moramo često puta u toalet.

Na spavanje oko 10 sati, nemaš što pametno raditi. Sreća, ima se interneta.

Pročitajte prvi dio: Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (prvi dan)

Drugi dan aklimatizacije, cilj je doći na visinu iznad Mont Blana, cca 4900.Pošto smo proveli prvu noć u hotelu, a…

Posted by Nenad Rajić on Četvrtak, 8. August 2019.