Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (četvrti i peti dan)

E došlo je vrijeme da se penjemo i boravimo na planini do uspona.

Jučer smo se spakirali, a sada doračak (opet ja kuhar i opet jaja sa slaninom, oprobani recept), usput kupujemo vodu, neke 3 vrste kobasica, kruh, kekse, čokolade pa penjemo laganini sa ruksacima, skijama i veeeeeelikom torbom, izmjenjujemo gondole i na kraju unajmljujemo motorne sanke da nas i tešku torbu odnesemo do 4100 m, do naših kontejnera. Uzimaju nam 2500 R, 500 više za tešku torbu, a i nije nam žao, sve smo u nju stavili.

Smještamo se uz pomoć administratora Eduarda, zvanog Ed, istražujemo smještaj, zadovoljni smo, a kada smo vidjeli dnevnu sobu tj. prostor za kuhanje i boravak, i još toplo od većeg broja kuhala, posebno smo bili zadovoljni. Čista je i relativno uredna kuhinja tj. dnevni boravak, dobro za boravak po nevremenu. Toalet je vanjski, pravo planinarski, sa rupom 🙂 . U kuhinji je i stotine portreta na zidu, neki umjetnik očito je tu zaposlen, a primjećujemo i portret Gorana Bregovića pored ostalih. Bilo nam je baš drago, naš čoek.

Dva dana hodamo okolo, sa jednog na drugi greben, obilazimo Dizel sklonište, sklonište Maria, ostale kontejnere, upoznajemo razne ljude, većinom iz Rusije, srećemo i upoznajemo i ekipu iz Hrvatske, Sofiju i Davora, koji su sve popeli pješke od 2350 m jer tako vole i smatraju da je ispravno, čak ćemo zajedno biti i na vrhu, iako ih nećemo baš prepoznati (kada su svi umotani od vrha do dna), hidriramo se, jedemo slaninu i kobasice, kuvamo juhice, čajeve, kavu, aspirin rastvaramo i rehidromix miješamo.

Ugodno provedeno vrijeme bez presije i žurbe, sa željom da se aklimatiziramo što bolje. Ne pravimo neke velike turice, nego do nekih stotinjak metara uspona, popeli smo mi već dosta toga.

Pratimo vrijeme i kažu da će biti sunčano u nedjelju ujutro, ali sa jakim vjetrom, cca 60 km/h. Ma nije to ništa, ali će se ispostaviti da će biti jači vjetar i da će biti ‘zeznuto’ kako nam je sugerirao vodič, rus iz Čegeta.

Pripremamo čaj i sok za sutra, opremu prepakiravamo i zatežemo strune za sutrašnji uspon, koji će krenuti u 2 h poslije ponoći.

Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (prvi dan)
Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (drugi dan)

Putopis Nenada Rajića: Ekspedicija Elbrus 2019 – aklimatizacija (treći dan)

U subotu čitajte peti nastavak…