Puštena u rad meteorološka stanica

altOdnedavno u Srednjobosanskoj županiji, sa sjedištem u Novom Travniku, djeluje novoosnovano Geografsko udruženje „Globus”. Članovi ovoga Udruženja, njih 10 profesora geografije s područja Srednjobosanske županije, a prema riječima predsjednika prof. Ante Lozančića, broj članova uskoro će biti znatno veći.

Prvi korak bio im je osnivanje i u četvrtak u Novom Travniku puštanje u rad prve meteorološke stanice na području Lašvanke doline. A sa žaljenjem treba konstatirati da su, recimo, Travnik i Vitez, meteorološke stanice imali i prije i poslije Drugog svjetskog rata a sada ih, već pedesetak i više godina, nemaju. Na području cijele županije meteorološke stanice imaju samo Bugojno i Jajce i od četvrtka Novi Travnik.

„Planiramo u sklopu našega rada i naših aktivnosti postaviti meteorološke stanice i u ostalim općinama Srednjobosanske županije, za početak s osnovnim instrumentima koje ima i naša novootvorena stanica u Novom Travniku. A to su, u tzv, „meteorološki zaklon, instrument za ekstremne temperature – minimalna i maksimalna -, te barometar i suvi termometar. A uskoro ćemo instalirati i elektronsku opremu – kišinometar i anemometar-, koja će biti spojena s računalom u našim prostorijama, a kasnije, po istom principu, bude li podrške, i u ostalim županijskim općinskim središtima”, kazao je okupljenim novinarima predsjednik Geografskog udruženja „Globus”, prof. Anto Lozančić.

Kazao je također kako će meteorološka stanica u Novom Travniku surađivati s Meteorološkim zavodom Federacije ali i s medijima, lokalnog, federalnog i državnog značaja.

Udruženje će organizirati i edukativne tečajeve iz oblasti meteorologije i geografije uopće a posebno tečaj iz „orijentacije u prostoru (kompas, topografska karta, zadani azimut…).

Instaliranje meteorološke stanice u Novom Travniku pomogle su nadležne strukture vlasti Srednjobosanske županije i općina Novi Travnik.

Zvonimir Čilić / VL