Puni autobusi odvoze radnike iz BiH u zemlje Europske unije

Na autobusnim stanicama u Bosni i Hercegovini nakon provedenih novogodišnjih praznika vlada velika gužva. Iz Sarajeva, Tuzle, Bugojna, Bihaća, ali i drugih bh. gradova svakodnevno stotine putnika napušta svoje obitelji i vraća se na radna mjesta u zemlje Europske unije.

U tim zemljama oni nastavljaju planirati svoju budućnost, ali i bolju budućnost svoje djece. Među njima su i mladi i stariji, oni koji odlaze prvi put i oni koji već neko vrijeme rade izvan svoje domovine, piše Klix.ba. Dok se mladi planiraju boriti za ostanak u zemljama Europe, stariji većinom odlaze da bi zaradili i vratili se.

U razgovoru za Klix.ba Travničanin Senad, koji u Münchenu radi kao električar, kaže kako je novogodišnje praznike iskoristio kako bi posjetio obitelj, ali da je uvijek bolno rastati se od njih i vratiti u Njemačku gdje radi kako bi im osigurao egzistenciju.

“U Münchenu radim tek četiri mjeseca. Otišao sam zbog političke situacije, niskih plaća… Obitelji nije bilo lako prihvatiti takvu odluku, ali svi smo uvjereni da je ovo puno bolje rješenje, ali i sigurnije nego da sam ostao ovdje raditi”, govori Senad.

Praznike je iskoristio kako bi kratko bio sa suprugom i roditeljima. “Bilo je lijepo vratiti se, obići obitelj. Svaki odlazak, pa evo i danas, je kao prvi put. Svježe je to sve, za kratko vrijeme ovdje izgubite pojam da se morate vratiti, a onda dođe i ovaj dan”, teško priznaje.

Senadov sin, 22-godišnji Kenan, prije mjesec dana je napustio Bosnu i Hercegovinu, a u Münchenu radi na montaži kuhinja. Imao sam solidan posao ovdje da se može živjeti od danas do sutra, ali nije bilo dovoljno da čovjek planira budućnost. Odlučio sam otići, napustiti prijatelje, majku, ali što se mora nije teško, izjavio je Kenan.

Njegov djed Hazim ga je došao ispratiti. “Kad imate 70 godina i morate sami ostati, nije lako. Najteže je roditeljima, najteže se to podnosi, ali kad u ovim godinama morate ostati sami, morate imati i čelično srce. Ako Bog da, kada se smjeste kako treba, ja ću biti ispunjen, jer su ovdje radili za male plaće i prekovremeno”, izjavio je Hazim.

Iz više turističkih agencija za Klix su kazali kako svakodnevno iz Bosne i Hercegovine odlazi po više od 50 putnika kada nema gužve, a da brojka nerijetko prelazi i 400 putnika kad se angažira više autobusa za samo jedno putovanje.

Većinom su to radnici zaposleni izvan BiH, ali i članovi obitelji koji odlaze njima u posjet. U posljednjih deset godina više od 200.000 ljudi napustilo je Bosnu i Hercegovinu, a osim odlazaka mladih, što nas stavlja u kategoriju zemlje staraca, oni koji ostaju u državi teško se odlučuju za širenje obitelji.