PULJIĆ OŠTRO PREMA SARAJEVU: Sad ste našli da čupate kartu koja je danas neprovediva, a šutjeli ste kad smo je iznijeli prije 12 godina

Kardinal Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Vinko Puljić izjavio je da nedavni natpisi o planu biskupa iz BiH o regionalizaciji zemlje predstavljaju grubu manipulaciju tim događajem, jer je znakovito kako se danas izvlači plan koji potiče još iz 2005. godine, a koga su tada svi ignorirali. Cilj je da se prikaže kako je Crkva u sukobu s dominantnim politikama svog naroda.

Kardinal Puljić smatra iznimno uvredljivom činjenicu da nikakve reakcije nije bilo prije 12 godina, kada je biskupski plan regionalizacije sačinjen. Nisu se oglasili niti političari, niti novinari. Niti ovi koji nas dana navodno podržavaju.

Nitko nije iščitao ono što smo mi predložili, nego su to jednostavno prešutjeli. Nitko nije bio protiv, ali ignorirali su to 12 godina. Sad nekima to treba kao sredstvo kompromitacije onih drugih i sada treba izvući iz naftalina taj naš program. Mi smo se prije 12 godina jednostavno osjetili povrijeđenima, jer smo ignorirani, čak i prozvani što se petljamo u politiku i sada smatramo da nas ne bi trebalo manipulirati, kaže za BHRT kardinal Vinko Puljić.

Puljić kaže kako su biskupi prije 12 godina sačinili plan, jer su im predstavnici međunarodne zajednice zamjerali kako samo kritiziraju i napadaju, a ništa ne predlažu.

“Onda smo mi biskupi predložili taj modus, misleći da oni stoje iza toga što govore, da žele multietničku državu Bosnu i Hercegovinu”, govori jedini kardinal iz Bosne i Hercegovine.

No Puljić ne pojašnjava zašto bi Crkva crtala karte BIH po želji međunarodne zajednice. Je li Crkva u službi Boga, naroda il međunarodne zajednice????!!!!???!!!?

Kardinal Puljić pesimist je da bi plan regionalizacije danas mogao biti proveden!

Kada bi danas netko predložio plan sličan onom iz 2005. godine, kardinal Puljić nije optimista da bi on mogao biti proveden u djelo.

“Bojim se da nema dobre volje. Bio bih opet frustriran. Nema dobre volje, jer svi ovi koji se sada, na neki način prepucavaju, imitiraju staru Jugoslaviju. I oni su govorili da su svi jednaki, samo su neki jednakopravniji”, nezadovoljno govori Vinko Puljić.

Šteta je što ga novinar nije upitao, je li svjestan da se taj prostor, kojim se Crkva kartografski bavi, od 2005-e do danas dodatno etnički homogenizirao, te kako vrijeme prolazi Dayton kao dokument amenuje proces homogenizacije etničkih teritorija u BIH. Danas naime kada bi se BIH uredila po biskupsko modelu dvije federalne jedinice bile bi dominantno bošnjačke, jedna dominantno srpska i nijedna dominantno hrvatska.

Očekujemo od Crkve da sad , kad su se veće etablirali ne staju, i da nam daju odgovore što s cestom Grude Posušje, Stolac Neum i što s porodiljnim naknadama u nekim županijama. Tražimo od Don Tomaševića da osudi praksu prema kojoj Sarajevo Kanton ima duplo više od PDV-a nego drugi kantoni u FBIH.

Poskok.info

Prethodni članakOtkriven pljačkaš kladionice
Sljedeći članakKadetkinje STK “CM” Vitez osvojile brončano odličje u Tuzli