Psi lutalice zaklali 27 kunića

Na imanju Esada Haračića u gradskom jezgru Travnika za dvije noći čopor pasa lutalica zaklao je ukupno 27 kunića, od čega čak pet matičnih ženki. Psi su provalili u kaveze s kunićima te neke usmrtili na licu mjesta, a veliki broj raznijeli su po naseljima Pirota i Kalibunar.

Haračić je tako u dva navrata u dvorištu zatekao stravičan prizor uginulih kunića, a neke je kasnije pronalazio stotinjak metara od imanja, dok ih je mnogo nestalo bez traga.

Ovaj čopor pasa, prema navodima Haračića, obitava na lokaciji bivšeg Remontnog zavoda, gdje se sada nalazi nekoliko firmi i fakulteta, što predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike.

Nedavno su isti psi zaklali i kokoši u blizini njegovog imanja, a Haračić je o svemu obavijestio općinsku službu za komunalne poslove.

– Meni je pričinjena velika materijalna šteta, što će biti teško nadoknaditi, ali opasnost ostaje i dalje. U općini su mi rekli da su upoznati s ovim problemom, ali šta god pokušaju uraditi, odmah reagiraju razna društva za zaštitu životinja i sprečavaju ih u poslu. Neki azili za pse, što zagovaraju takva udruženja, meni nisu realna i to je teško finansirati pa se stvara situacija koju niko ne može riješiti. Ovako i dalje ostaju problemi za stanovništvo i vlasnike živine i stoke koji se moraju sami snalaziti i štititi od podivljalih pasa – kaže Haračić.

S.P. / Dnevni avaz