Prvi poziv za novi projekt EmBRACE – mikro i malim poduzetnicima na raspolaganju 3.000.000 eura

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je novi projekt EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) u okviru početne konferencije organizirane u Splitu. Kroz projekt će se financirati prekogranična suradnja mikro i malih poduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Po prvi put na ovom programskom području, poduzetnicima stoji na raspolaganju 8.725.324,36 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA III, od čega u okviru prvog poziva 3.000.000,00 eura.

Na konferenciji se pozdravnim govorom prisutnima obratio državni tajnik Domagoj Mikulić iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je istaknuo kako je cilj projekta EmBRACE mikro i malim poduzetnicima omogućiti bolju i kvalitetniju prilagodbu klimatskim promjenama te pridonijeti zelenom i digitalnom razvoju poduzeća u sve tri zemlje, s ciljem podizanja njihove konkurentnosti te najvažnije, poticanjem suradnje poduzeća i otvaranja novih tržišta, kao i novih radnih mjesta.

Povodom predstavljanja novog projekta EmBRACE, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec istaknuo je: „Siguran sam da će naši poduzetnici, zajedno s kolegama poduzetnicima iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore, u ovom projektu prepoznati priliku, s obzirom da im je na raspolaganju više od 8,7 milijuna bespovratnih EU sredstava. Suradnjom poduzetnika na pograničnom području triju zemalja sufinancirat će se do 85 % ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos EU sredstava može iznositi 200.000,00 eura.“

Prisutnima se obratio i pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anton Hrgović. Na konferenciji su prisustvovali i predstavnici ministarstava Hercegbosanske županije. Nakon prvog dijela konferencije, uslijedila je radionica tijekom koje su Mate Kovač, direktor Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju i Iva Milašinčić, voditeljica Službe za podršku i razvoj poduzetništva poduzetnicima pojasnili uvjete i način prijave putem elektroničke platforme na poveznici https://cbchb.eu/application/.

Nakon početne konferencije u Splitu, uslijedit će informativne radionice za poduzetnike 4. srpnja u Mostaru, 10. srpnja u Tuzli, 11. srpnja u Slavonskom Brodu te 16. srpnja u Podgorici. Za besplatno sudjelovanje na EmBRACE radionicama, poduzetnici se mogu prijaviti OVDJE.

Europskim sredstvima može se sufinancirati do 85 % ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos europskih sredstava koji je moguće ostvariti po malom projektu iznosi 200.000,00 eura. Svaki mali projektni prijedlog treba uključivati suradnju najmanje dva (2), a najviše četiri (4) projektna partnera iz različitih zemalja uključenih u programsko područje. Pritom jedan od partnera mora imati sjedište na području Europske unije.

Projekt se provodi u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. te ima za cilj potaknuti kontinuirani rast i unaprjeđenje konkurentnosti mikro i malih poduzeća u pograničnom području triju zemalja. Predviđeno trajanje javnog poziva je od 18. lipnja do 17. rujna 2024. Podrobnije informacije o projektu EmBRACE potražite na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i IPA III sredstvima Europske unije.