Prvi lijek za usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti uskoro bi mogao biti odobren

Adukanumab, prvi lijek za kojeg se tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti mogao bi biti dostupan do 2022. godine ukoliko ga odobre regulatorni organi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz kompanije Biogen kažu da bi njihov lijek adukanumab bio prvo sredstvo koje bi moglo usporiti razvoj Alzheimerove bolesti u ranoj fazi. Očekuju da će narednog mjeseca dobiti “zeleno svjetlo”. Međutim, bitno je napomenuti da on nema mogućnost da izliječi ovu bolest.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odlučit će 7. lipnja hoće li odobriti njegovu upotrebu. Lijek bi nakon toga do početka jeseni mogao biti odobren i u Velikoj Britaniji.

Doktorica Susan Kohlaas koja radi u Alzheimer’s Research centru u Velikoj Britaniji rekla je za Mirror: “Zaista je važno da vidimo kako će proći prve terapije koje modificiraju bolest. Ovo je značajan korak u promjeni cjelokupnog istraživačkog polja.”

Demencija uzrokuje kontinuirani pad funkcije mozga, što može utjecati na pamćenje, brzinu razmišljanja, govor, raspoloženje i kretanje. Adukanumab, kojeg je razvila kompanija Biogen iz Massachusettsa, ima za cilj da pomogne u čišćenju štetne nakupine proteina zvanog beta-amiloid iz mozga.

Klinička istraživanja zaustavljena su prošle godine nakon što se pokazalo da lijek ne djeluje. Međutim, iz Biogena su kasnije rekli da je početna analiza rezultata netačna i da dodatno prikupljeni podaci pokazuju da je adukanumab bio učinkovit u velikim dozama.