Prvi katolički novotravnički skauti dali obećanje i prisegu 

Na Nedjelju Božanskog milosrđa, 24. travnja, u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku, za vrijeme svečane euharistije, svoja obećanja i prisegu dali su prvi katolički u ovom srednjobosanskom gradu.

Svetu misu predslavio je kanonik i gučogorski arhiđakon mons. Pavo Jurišić u koncelebraciji župnika don Ante Ledića te vlč. Stipice Lešića.

U prigodnoj homiliji mons. Jurišić je govorio o Nedjelji Božanskog milosrđa koju je utkao u evanđeoske događaje Isusova susreta s apostolima i Sv. Tomom koji je proglašen “nevjernim, kao da on jedini sumnjao u Isusovo uskrsnuće, a zapravo među nama je toliko onih koji ne samo da sumnjaju nego uopće ne vjeruju u Boga”. Nadalje je progovorio o povijesti katoličkog skautizma te što takav pokret znači i doprinosi mladima u Crkvi. Pozvao je mlade koji su dali obećanja da se drže skautskih pravila i pomažu jedni drugima čineći dobro, ljubeći Boga, Crkvu i Domovinu, što je temeljni cilj katoličkih skauta. Potom je pročitao deset skautskih pravila.

Među brojnim vjernicima na misi su nazočili i mladi iz Limburga, Kiseljaka, Zenice i Sarajeva uz pratnju Martine Vidović iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. te Marijane Perković, predsjednice Udruge Katoličkih skauta Vrhbosanske nadbiskupije.

Budući da su skauti iz Vodica u Šibenskoj biskupiji prihvatili suradnju, njih 24, ili bolje rečeno četiri mlade obitelji koje imaju po četvero djece, došli su podržati ovaj događaj, razmijeniti iskustva te dogovoriti skautske kampove i druge projekte.

Inače, osnivačka skupština Katoličkih skauta održana 19. lipnja 2021. u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu. Ovom projektu, uz župu Presvetog Trojstva, pristupila je župa Sv. Luke evanđeliste iz Sarajeva, a koji će 22. svibnja imati obred davanja obećanja i prisege u svojoj župnoj zajednici.

Na kraju euharistije župnik don Anto naglasio je kako je katolički skautizam jedan od župnih pastoralnih aktivnosti, zahvalio svima te izrazio nadu da će se i druge župne zajednice Vrhbosanske nadbiskupije aktivirati te formirati katoličke skaute i na taj način proširiti skautsku obitelj koja u svijetu broji oko 60 milijuna članova. 

Valja spomenuti kako je u pojedinim župama ove mjesne Crkve već pokušan projekt katoličkih skauta koji, međutim, nije u pravom smislu zaživio te bi se – uz nadu da će to u Novom Travniku biti drugačije – moglo kazati kako su ovo zapravo prvi skauti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.  

Ž.I., A. L., KT