Prvi dan nastave polaznika “Programa osposobljavanja za obavljanje poslova njege starih i nemoćnih osoba”

U Travniku održan prvi susret polaznika obuke

U „Socijalno – edukativnom centru“ p.j. Travnik s nastavom su počeli polaznici obuke kroz „Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih osoba“. Prvi dan nastave održan je u KŠC-u „Petar Barbarić“, gdje će se i odvijati teorijska nastava. Dobrodošlicu novim polaznicima poželjeli su:predavači SEC-a dr. Ankica Kolar Jurčević, viši medicinski tehničar Midhat Dedić i voditeljica podružnice, Zvjezdana Nakić.

Odrasle osobe tijekom šest mjeseci praktične i teorijske nastave kroz ovu obuku stječu kompetencije za njegu starijih osoba. Tijekom prvog dana nastave polaznici su se međusobno upoznali i saznali što ih očekuje na njihovom zajedničkom putu tijekom narednih 6 mjeseci.

Na prvom susretu, polaznike je pozdravila voditeljica podružnice Travnik, Zvjezdana Nakić:
„Ponosni smo na polaznike koji su se upisali u drugu generaciju budućih njegovatelja starih i nemoćnih osoba. „Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starih“ je izuzetno zanimljiv i dinamičan, a naglasak je stavljen na praktični dio nastave. Stručni tim predavača, vodit će polaznike kroz cijeli Program, tako da će svladati znanja i vještine koje će im pomoći u radu u pružanju njege starim i nemoćnim osobama. Svim polaznicima želimo sretan i uspješan početak nastave.“

Program koji provodi Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ p.j Travnik, javno je važeći program nakon kojeg će polaznici dobiti certifikat i uvjerenje te pravo upisa novog zanimanja u radnu knjižicu.

SEC u Travniku djeluje od 2013. godine i pored programa za njegu starih osoba u ovoj podružnici trenutno se provodi i „Program osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“ (PP). SEC intenzivno radi i na razvoju kompetencija i vještina profesionalaca te pored ovih formalnih programa nudi i organizira i neformalne obuke. Neformalno obrazovanje je organiziran proces učenja i obrazovanja usmjeren ka usavršavanju, specijalizaciji i dopunjavanju znanja, vještina i sposobnosti prema posebnim programima koje izvode organizatori obrazovanja. Tako u ovoj Ustanovi polaznici imaju priliku proći neformalne obuke kao što su: Komunikacija u Zdravstvu, Senzorna integracija u kućnim i školskim uvjetima, Pružanje prve pomoći tijekom epileptičnog napada i hitnih stanja,kao i mnoge druge iz kataloga SEC-ove ponude koji trenutno broji više od 30 različitih obuka.

Višestruke su prednosti stručnog osposobljavanja i obrazovanja odraslih. Ovaj vid osposobljavanja s jedne strane povećava osobama mogućnost za zaposlenje, jer su polaznici većinom osobe koje su već dugi niz godina na evidencijama za zapošljavanje. S druge strane, sam proces obrazovanja odraslih je izuzetno dinamičan, s naglaskom na grupni i interaktivni rad, čime te osobe nemaju osjećaj da se ponovno nalaze u školskim klupama.

Više informacija o programima i obukama koje SEC provodi svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici SEC-a: www.sec.ba

Kontakt osoba:
ZvjezdanaNakić, voditeljica podružnice
Email: travnik@sec.ba, zvjezdana.nakic@sec.ba
Telefon: 063 885 730

Prethodni članakNovi glazbeni uradak mlade viteške zvijezde, Loreno predstavio singl “Samo moja”
Sljedeći članakAktiviranje MAP-a do lipnja