Prvašići u školu uz pratnju majki

Jučer je započela nastava za učenike u sedam županija, Republici Srpskoj te Distriktu Brčkom, dok su 1. rujna na nastavu krenuli učenici iz Sarajevske i Zeničko-dobojske županije, dok će učenici u HNŽ-u, zbog vrućina, odmarati do 12. rujna.

Prema kalendaru HNŽ-a

Kako je i najavljeno iz županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, nastava u osnovnim i srednjim školama u ZH županiji počela je na vrijeme. Školska zvona su zazvonila u uobičajeno vrijeme, učenici koji su preko ljetnog odmora naučili spavati, sad su se morali probuditi malo ranije, učitelji i profesori ponovno su se primili svojih kreda i dnevnika…
I ove godine pohađa se devetogodišnja škola, s prvašićima su, držeći ih za ruke, bile uglavnom mame, poneki tatica ili bakica… da ih ohrabre jer to je vrlo važan korak u njihovu životu. Prvi dan je protekao bez nastave, učenici su dobili raspored, razgovarano je o knjigama i priboru, a već danas kreće se punom parom. U nekim školama došlo je do promjene ravnatelja. Primjerice, u dvjema ljubuškim osnovnim školama.

S posebnim uzbuđenjem, ali i s radošću, prvi dan školske godine i u Vitezu su dočekali prvašići i njihovi roditelji. A ove školske godine u Vitezu ih je 312, a među njima je i Ena Toljušić koja će nastavu pohađati u Osnovnoj školi Vitez u središtu grada.

Školsko zvono jučer se prvi put u novoj školskoj godini oglasilo u 75 škola na području SBŽ-a, uključujući i Osnovnu te Srednju školu pri KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku.

Nestrpljivi prvašići

Prvi dan škole s najvećim nestrpljenjem čekali su prvašići. Po devetogodišnjem sustavu obrazovanja u školske klupe jučer su prvi put sjela 2.743 prvašića. U Osnovnoj školi Kiseljak njih 68.
„Ove godine imamo dva razreda prvašića u središnjoj i jedan u područnoj školi na Brnjacima. To je jedan razred manje u odnosu na prošlu školsku godinu i pokazatelj je pada nataliteta u ovoj općini“, kaže Vitka Grgić, ravnateljica Osnovne škole Kiseljak, koja ove godine broji oko 800 učenika. Razloga za zadovoljstvo natalitetom nema ni većina drugih općina u SBŽ-u pa ni u BiH. No, razloga za zadovoljstvo organiziranjem nastave u SBŽ-u ima, kažu u resornom županijskom ministarstvu. Početak nastave ove godine nisu odgodili ni štrajkovi, a ni bilo kakve druge poteškoće tehničke prirode.
„Ponosna sam što ove godine nema odgađanja nastave, ali i na odličnu pripremu nastavnog procesa“, kaže Greta Kuna, ministrica prosvjete SBŽ-a. Osim 2.743 prvašića, u školske klupe, ali srednjih škola jučer je prvi put sjelo 3.725 učenika koji su upisali prve razrede srednje škole. Nastava je tako počela za ukupno 25.793 učenika osnovnih i 11.500 učenika srednjih škola SBŽ-a, odnosno ukupno 37.293 školarca.

U Hercegbosanskoj županiji ima pedesetak srednjoškolaca više

Za učenike u HBŽ-u jučer je bio prvi radni dan u školskoj 2011/2012. godini. Mladost je preplavila ulice šest općinskih sjedišta, u Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru, s tim da je ipak glavnina školaraca u dvjema najmnogoljudnijim općinama – Livnu i Tomislavgradu. Više od 9.000 učenika u 19 škola, 8 srednjih i 9 središnjih osnovnih, te dvije glazbene škole, sjelo je u školske klupe. Najviše uzbuđenja ipak je bilo kod onih najmlađih, ali i kod njihovih roditelja. Dobra vijest je da je prošle godine srednjoškolaca ukupno bilo 2.636, ove godine ih ima oko 50 više.

VL / HB.org