Prva samostalna izložba mlade Vitežanke Ive Pezić

IMG 0561

Politika je izuzetno važno polje na kojemu se hrvatski narod u BiH pokušava izboriti za svoju jednakopravnost. Ali nije jedino. Za opstanak hrvatskog jezika, kulture i općenito identiteta Hrvata u BiH može se boriti i književnoću, njegovanjem vlastita jezika i kulture. Upravo takvo razmišljanje dijeli skupina mladih Novotravničana na čelu s Glorijom Lujanović, studenticom politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Glorija je uz podršku HKD “Napredak”, podružnica Novi Travnik i Udruge “Baština” koja djeluje u novotravničkom naselju Rankovići u Novom Travniku ovih dana organizirala dva kulturna događaja koji se međusobno skladno dopunjuju.
Prvi je književna večer “Svijest nikad ne umire”, na kojoj su Valentina Kovač, Monika Mlakić, Emanuela Marin i Matea Lekić, učenice Srednje škole Novi Travnik publiku, koja je prostorije Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline ispunila do posljednjeg mjesta, podsjetila na neprolaznu ljepotu ali i poruku koji nosi poezija hrvatskih književnika prohrvatske misli i orijentacije, od srednjeg vijeka do postmodernizma. Velika imena hrvatske književnosti poput Augusta Šenoe,Antuna Šoljana, Dragutina Domjanića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Ivana Gundulića, Petra Preradovića, Dimitrija Demetera,Borisa Marune i Antuna Gustava Matoša u svoje su vrijeme bili svojevrsni glas razuma i borili se za hrvatski narod kroz književnost i umjetnost.

“Takva je borba potrebna i Hrvatima u BiH u današnje vrijeme”, naglašava Glorija Lujanović.

“U ovakvo političko nevrijeme kakvo vlada u BiH, književnost i kulturu treba prepoznati kao važan način kako se boriti za očuvanje jezika, kulture i svega onoga što čini identitet jednog naroda. Ovom književnom večeri željeli smo pokazati taj jedan dašak hrvatske misli i ideje koja je živa i u nama mladima”, kaže Glorija koja svojim vršnjacima bez puno ustezanja šalje jasnu poruku. “Želimo li sačuvati kulturu i identitet svojeg naroda, ostavimo se turbo folka, a prihvatimo čitanja hrvatskih književnika”.

Uz poeziju hrvatskih književnika čije je čitanje na violini pratila Anje Rajić, učenica Srednje glazbene škole u Novom Travniku, okupljeni na ovom kulturnom događaju imali su priliku prisjetiti se i likova velikana hrvatske književnosti. Osam portreta hrvatskih književnika čine postavku prve samostalne izložbe mlade Vitežanke Ive Pezić, studentice grafičkog fakulteta u Zagrebu, smjera dizajn. Portreti su rađeni tehnikom “točkanja”, a iza izložbe, kaže autorica, stoje tri mjeseca rada.

“Tehnika u kojoj sam radila portrete test je preciznosti i strpljivosti pa stoga zahvaljujem svima koji su imali strpljenja i bili mi podrška dok sam pripremala izložbu, od svojih roditelja do cimerice koja je noćima slušala točkanje”, kaže autorica Iva Pezić.

Književnu večer i izložbu u Novom Travniku svojim nastupom uveličao je i muški zbor “Lampoši” iz travničkon naselja Dolac.

(Ana Popović/art.info | foto: Nikola Franjić)