Protuustavan rad Vlade F BiH ignoriranjem odluka predsjednika Čavare

Odlazeća federalna Vlada koju vodi Nermin Nikšić nema namjeru poštovati nalog entitetskog predsjednika Marinka Čavare kojim “odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u FBiH nalaže da odmah obustave sve aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije BiH do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana Federacije”. Da će ignorirati predsjednikov nalog, Nikšić je potvrdio samo nekoliko sati nakon što je upoznat s njegovim sadržajem. U normalnim zemljama to bi bilo ravno državnom udaru, ali u BiH, a posebno u Federaciji gdje se Ustav krši pune četiri godine, Nikšić i njegovi ministri vjerojatno neće snositi nikakve posljedice zbog svoje samovolje.

Nalog kojim Vladi zabranjuje donošenje bilo kakvih odluka izuzev onih čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzročiti štetne posljedice za Federaciju, njezine narode i građane, Čavara je donio pozivajući se na članak IV B.1 Ustava FBiH u kojem jasno stoji da je predsjednik Federacije “šef države”, imajući u vidu da je ona po Washingtonskom sporazumu to i trebala biti.

Iako FBiH nije država, neupitno je ustavno rješenje po kojem je predsjednik ovog entiteta šef i izvršne vlasti. Nikšićeva Vlada će to ignorirati na isti način na koji je ignorirala i odluku Parlamenta FBiH koji joj je davno izglasao nepovjerenje. Zapravo, ignoriranjem naloga legalno izabranog predsjednika Federacije “platformaška”vlast i dalje ustrajava u protuustavnom djelovanju zbog kojeg su pravno i politički upitne sve odluke koje su Nikšić i njegovi ministri donosili od 2011. do danas. Nova federalna vlast koja bi se uskoro trebala kompletirati morat će osporiti sve odluke nelegalne i nelegitimne Vlade koju naslijeđuje. Naravno, postoje odluke čije bi poništavanje izazvalo veće štete i tu će nova vlast morati biti vrlo oprezna. Međutim, kada su u pitanju imenovanja, određeni planovi, uredbe i sve ono što se može mijenjati bez posljedica na temeljno funkcioniranje FBiH, skoro da nema dvojbe kako će postupiti nova vlast.

Čavara može tražiti pravnu odgovornost Nermina Nikšića i njegove vlade, ali dosadašnja iskustva govore kako bi to mogao biti Sizifov posao. Nažalost, stranci su svojim nedjelovanjem i toleriranjem pravnih rupa u temeljnim bh. propisima omogućili da i odlazeći premijer, bez ikakvog izbornog, a time i demokratskog legitimiteta, uzurpira ovlast i ignorira naloge šefa izvršne vlasti.

Valentina Rupčić / Večernji list