Protiv vlasnika Sport Klub-a pokrenut postupak pred Konkurencijskim vijećem BiH

Asocijacija kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini (AKOP BiH) je protiv vlasnika Sport Klub (UNITED MEDIA DISTRIBUTION s.r.l., Bukurešt, Rumunija) pokrenula postupak pred Konkurencijskim vijećem Bosne i Hercegovine. 

Dana 23.12.2015. godine, Konkurencijsko vijeće BiH je donijelo rješenje i utvrdilo slijedeće:

Da je kompanija UNITED MEDIA (raniji naziv: IKO MEDIA) nastavila zloupotrebljavati dominantni položaj vezano za distribuciju sportskih kanala sa nogometnim sadržajima visokog kvaliteta, uključujući i prijenos engleske Premier league u BiH. Predmetno rješenje dokazuje da je za trogodišnje uskraćivanje navedenih sportskih sadržaja građanima BiH, odgovorna kompanija UNITED MEDIA, a ne kablovski i telekom operateri, kako su to do sada prikazivali iz Sport Klub-a.

Konkurencijsko vijeće BiH je rješenjem zabranilo kompaniji UNITED MEDIA svako dalje djelovanje u BiH, koje predstavlja zlouporabu dominantnog položaja. Konkurencijsko vijeće BiH je istim rješenjem kompaniji UNITED MEDIA i privrednom subjektu Sport Klub d.o.o. Sarajevo naložilo, da u roku od 60 dana zaključi ugovore o distribuciji kanala Sport Klub sa svim zainteresiranim KATV/IPTV/DTH operaterima pod uvjetima sa kojima su zaključeni važeći ugovori s privrednim subjektima Total TV BH d.o.o. Banja Luka i Telemach d.o.o. Sarajevo.

Konkurencijsko vijeće BiH je, dodatno utvrdilo, da kompanija UNITED MEDIA nije izvršila ni prethodno rješenje Vijeća od 16.12.2013.godine, pa mu je zbog neizvršenja starog rješenja i počinjenog novog prekršaja odredilo kaznu od 250.000,00 KM.

Želimo naglasiti, da je rješenje Konkurencijskog vijeća BiH izvršno danom donošenja, što podrazumijeva obavezu kompanije UNITED MEDIA da bez odlaganja, najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja pomenutog rješenja, omogući svim distributerima u BiH i posljedično svim zainteresiranim gledateljima u BiH (na teritoriju cijele države) gledanje kanala Sport Klub.

AKOP BiH očekuje, da će ovo rješenje biti izvršeno bez odlaganja i da će kompanija UNITED MEDIA iz Bukurešta, konačno ispoštovati obveze koje su im naložili državni organi BiH i početi poštovati zakone države u kojoj zarađuje novac.

Tekst kompletnog rješenja će biti dostupan na web stranici Konkurencijskog vijeća BiH (www.bihkonk.gov.ba).

Prethodni članakUred načelnika Općine Vitez oglasio se priopćenjem povodom čišćenja snijega
Sljedeći članakSRC „Romari“ započeo je s nogometnom rekreacijskom u novoizgrađenoj dvorani