Protestni skup mještana MZ “Ravan” Busovača

Jutros u 7 sati, mještani MZ „Ravan“ su nezadovoljni dinamikom rješenja problema saniranja lokalne prometnice koja povezuje Tisovac, kroz MZ Ravan do gradskih i magistralnih prometnica, odlučili mirnim prosvjedom blokirati prometnicu.

Problem saniranja ove prometnice, bacanja smeća na području koje je zaštićeno vodno područje i planiranje sječe šume iznad Oble glavice, već je dulje vrijeme poznat busovačkoj javnosti. No, zastoj u rješavanju ovih nagomilanih problema bio je dovoljan da se mještani okupe i blokiraju prometnicu u znak upozorenja široj društvenoj zajednici, na problem koji ovoj MZ pričinjava beskrupulozno iskorištavanje šume na lokalitetu Tisovac, inače nekad poznate turističke oaze na području cijele Središnje Bosne.

Danas je pak, ovo područje gotovo u cijelosti devastirano, a put koji vodi u negdašnju busovačku oazu čiste prirode gotovo je neprohodan za osobna vozila. Okvirni dogovor oko rješavanja ovih problema postoji, ali su svi nezadovoljni dinamikom rješavanja istog.

Treba spomenuti da ŠGD Šume Središnje Bosne -Donji Vakuf nije jedini korisnik ove lokacije i da su šumari sa svoje strane spremni pristupiti rješavanju ovog problema, ali proces saniranja ovog prostora, kao i prometnice – premašuje i njihove mogućnosti. I pored toga što se radu ovog društva pristupa planski i racionalno, devastiranju pogoduju mnogobrojne bespravne sječe i izvoz drvnih sortimenata od strane nepoznatih počinitelja.

Prema riječima mještana MZ Ravan, ovakav vid krađe prešao je svaku mjeru i stoga su primorani intervenirati kako bi se ovaj problem počeo rješavati. Danas je odmah po saznavanju obustave prometa na lokalnoj prometnici Tisovac – Busovača, prosvjednike – mještane MZ Ravan, posjetila predsjednica OV Busovača Mirjana Plavčić i u razgovoru s mještanima istakla kako je OV Busovače upoznato s ovim problemom i predočila mjere koje će zajedno sa ŠGD Šume Središnje Bosne, kao i potrebom da se u rješavanje uključe i druge instance vlasti, obzirom na društveni značaj ovih resursa za općinu i županiju.

Prosvjed je posjetio i predsjednik NO ŠGD Šume Središnje Bosne Ivica Akrap koji je pojasnio mjere, aktivnosti i mogućnosti društva u svezi s opravdanim zahtjevima prosvjednika.