Protesti ispred zgrade PSBiH: Stop ubijanju pasa!

Na današnjim protestima ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu okupilo se više od stotinu ljudi zajedno sa svojim ljubimcima, koji zahtijevaju hitno zaustavljanje ubijanja životinja i pljačke budžetskog novca posredstvom nezakonitih skloništa za životinje, zatvaranje nelegalnih azila te puno poštivanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

Protest se u isto vrijeme održava u Mostaru, na Trgu Španije, i u Vašingtonu ispred Ambasade BiH.

Okupljeni građani zahtijevaju hitnu primjenu Zakona o dobrobiti životinja, koji je usvojen još prije osam godina, kao i obustavljanje nezakonitih masovnih pokolja, hvatanja i ubijanja pasa.
Još jedan od zahtjeva protestanata jeste i hitno stavljanje pod kontrolu svih prihvatilišta finansiranih javnim novcem. Okupljeni traže i prisustvo veterinara u svim azilima, hitnu evidenciju pasa, kao i izdavanje dozvola za pristup volonterima.

Na današnjim protestima zahtijevaju i pravno gonjenje tvoraca i realizatora otvorenih i masovnih grobnica ubijenih pasa te za njih traže najstrožije kazne. Očekuje se hitno poduzimanje mjera radi prevencije napuštanja pasa, te svi lokalni nivoi vlasti moraju budžetski novac namijenjen zbrinjavanju pasa zakonito i transparentno ulagati u predviđene svrhe u skladu sa zakonom i javnim interesom.

Primjena Zakona o dobrobiti životinja se očekuje odmah, a veliki broj građana se još uvijek nalazi ispred Parlamentarne skupštine, gdje je i grupa glumaca priredila umjetnički performans koji, kako kažu, govore one što psi ne mogu.

 

 

dnevniavaz

Prethodni članakProračun Općine Kiseljak veći za 100.000 KM
Sljedeći članakCijene osnovnih životnih namirnica konstantno rastu