Protest radnika “Vitezita”: Tražimo smjenu uprave i plaće

protest vitezitRadnici Poslovnog sustava Vitezit mirno su prosvjedovali pred zgradom Općine Vitez tražeći smjenu kompletne Uprave zbog nesposobnosti da im osigura plaće i normalne uvjete za proizvodnju.

Stotinjak radnika Poslovnog sustava Vitezit u ponedjeljak su došli pred zgradu Općine Vitez kako bi mirno prosvjedovali protiv aktualnog poslovodstva poduzeća, koje nije sposobno da im osigura dovoljno posla i redovite plaće za izvršenu proizvodnju.

Od aktualnih općinski vlasti traže da spriječe prodaju 128 dunuma zemljišta Vitezita kako bi se namirili povjerioci.

„Ova uprava sa nadzornim odborom samo primaju pare u džep da bi obezvrijedili firmu i vidje li svoju korist. Za ostalo se ništa ne brinu. Nemamo već 20 godina uvezan staž”, ističe Franjo Kovač, radnik Vitezita.

Esad Varupa dodaje:

„Radim 40 godina, a nemam plaću. Kad će proizvodnja krenut, boga pitaj.”

„Krenulo je sa rasprodajom. M1 i M2 su prodani, a sad je trenutačno na programu prodaja 128 dunuma na Brizijaku. Svi nešto traže i naplaćuju, ali radnika nema nigdje. Naša potraživanja su zaboravljena”, kaže Tomislav Mlakić.

Ružica Stojak posljednju plaću dobila je za travanj mjesec prošle godine:

„I akontaciju pred Božić smo dobili od 230 maraka za svibanj prošle godine. A maksimalna proizvodnja je bila u dvanaestom mjesecu. Preko 200 tona je napravljeno proizvoda. Sve je otišlo, a mi nismo dobili plaću.”

Ako se radnicima ne isplati barem jedna plaća, poduzeće Vitezit mogli bi napustiti i radnici osiguranja, koji su od ponedjeljka u štrajku.

 

RSE | Srećko Stipović
Copyright (c) 2011. RFE/RL, Inc. Reprinted with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave., N.W. Washington DC 20036.