Prosvjetari će intenzivirati sindikalne aktivnosti

Povodom 05.oktobra, Svjetskog dana nastavnika u prostorijama Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona održana je press konferencije na kojoj su se medijima obratili predstavnici svih Sindikata obrazovanja koji djeluju na području SBK.
Na press konferenciji je bilo riječi o Svjetskom danu nastavnika, Radno-pravnom i ekonomsko-socijalnom status zaposlenih u kontekstu nepotpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja i Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja.

Kako nam je kazao Muhamed Pajić, predsjednik nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja SBK prosvjetni radnici po prvi put od 2002 godine nemaju riješena zakonska prava i potpisan kolektivni ugovor. Pajić je dodao da ih na ovaj način Vlada SBK može ucjenjivati.

Pajić ističe da prosvjetni radnici neće pristati na ucjene i da će se na sve načine boriti za svoja prava. Najavio je i novi štrajk koji bi trebao uskoro biti održan.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBK, Nedžad Jahić ističe da je aktuelnu problematiku u obrazovanju na području SBK, dodatno usložnjava odluka da se promoviše i izda rješenja o napredovanju određenom broju savjetnika , a koji su to zvanje stekli prema kriterijima iz nezakonitog Pravilnika o ocjenjivanju i napredovanju odgajatelja i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama te nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama.

U cilju zaključivanja Kolektivnih ugovora Sindikat obrazovanja će u narednom periodu intenzivirati sindakalne aktivnosti.

 

 

 

 

Tnt portal

Prethodni članakNovotravnički mališani dobili igralište vrijedno 19.000,00 KM
Sljedeći članakDanas je Međunarodni dan učitelja