Prosvjednici iz Fojnice poručili: Ne želimo zl(at)o!

Tvrtka koja vrši istraživanja specijalizirana i za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Mještani gvožđanske doline, a radi se o naseljima Bakovići, Gojevići i Lužine u općini Fojnica danima prosvjeduju zbog načina na koji sarajevska tvrtka BBM vrši istraživačke radove čiji je cilj utvrditi ima li na ovom lokalitetu zlata.

“Već mjesec dana demokratskim sredstvima vodimo bespoštednu borbu protiv nezajažljive pohlepe pojedinaca koji beskrupulozno, na nezakonit način, bez ikakve kontrole, pod krinkom istraživačkih radova na području Bakovića uništavaju prirodu i grade čvrste objekte u blizini naših naselja uništavajući na taj način i našu imovinu”, poručili su ovih dana javnosti prosvjednici.

Kronološki, problem u Bakovićima, kažu mještani, počinje u jesen 2016. godine kada, nakon dobivene koncesije za istraživačke radove, tvrtka BBM iz Sarajeva započinje s potragom za zlatom na lokalitetu Bakovići. Premda nezadovoljni time što su im teški strojevi uništavali okoliš nadomak naselja, a kamioni svakodnevno dovozili i odvozili teret preko mosta i asfalta koji su gradili svojim sredstvima, mještani u početku nisu reagirali. Nezadovoljstvo je kulminiralo u trenutku kada su strojevi ušli u samo naselje, među kuće. Čaša strpljenja se prelila a mještani, ne samo Bakovića već i susjednih naselja, odlučuju se fizički zapriječiti prolaz kamionima dok mjerodavna institucionalna tijela ne preispitaju zakonitost radova. Iako je ovaj slučaj dobio sudski epilog, investitor je odlučio nastaviti s radovima.

Istražujući s kim “imaju posla” mještani su došli do podatka koji im je “zaledio krv u žilama”. Naime, tvrtka BBM sa sjedištem u Sarajevu specijalizirana je za stare rudokope i odlaganje radioaktivnog otpada!

“Grupacija BBM objedinjuje blago znanja, decenijama skupljano u oblastima građevinarstva, rudarstva i strojarstva. S ovako širokom osnovom smo najbolje opremljeni za nova područja rada poput očuvanja i sanacije starih sistema rudničkih okana ili gradnje podzemnih prostorija u rudnicima za skladištenje radioaktivnog otpada”, dio je teksta sa službene stranice tvrtke BBM.

Prosvjednici se nadaju kako će upravo ovaj podatak probuditi i “uspavana” općinska tijela vlasti, odnosno potaknuti ih da preispitaju što se to u Bakovićima doista događa i može li ugroziti viziju razvoja ove srednjobosanske općine koja je bazirana isključivo na turističkim potencijalima.

“Budu li oni onečišćeni i ugroženi budućnost Fojnice je upitna”, jasno su poručili mještani Bakovića i okolnih naselja koji su zasad usamljeni u borbi za okoliš, svoju imovinu, a, sigurni su, i za goli opstanak.

Dok čekaju reakciju mjerodavnih institucija uključenih u proces izdavanja dozvola za istraživanja koja su, sigurni su u to, krenula nekim drugim smjerom, naglašavaju kako ni ovog puta neće nasjesti na brojne pokušaje izazivanja izgreda, optužbe investitora da im prosvjednici uskraćuju pravo na rad te u konačnici sve jasnije poruke kako je došlo vrijeme da se žitelji Bakovića i okolnih naselja, većinski hrvatskih, isele s ovog prostora.

“Sve skupa još nas je više ujedinilo u nakani da ni po koju cijenu ne postupamo u svojoj borbi. Jer scenarij kakav priželjkuju investitori, ni po kakvo zlato, narod neće dopustiti”, poruka je prosvjednika iz Fojnice.

artinfo.ba/ap

Prethodni članakPrijateljstvo koje traje godinama
Sljedeći članakFOTO/VIDEO: Volkswagen predstavio novi Polo