Proslavljen patron starije novotravničke župe

U četvrtak, 17. svibnja svečanim Misnim slavljem proslavljen je patron starije novotravničke župe Uzašašća Gospodinova. Naime, župu Uzašašća Gospodinova, koja ove godine slavi tridesetu obljetnicu svoga postojanja, utemeljio je vrhbosanski nadbiskup i metropolita mons. dr. Marko Jozinović. Uz nazočnost velikog broja vjernika i uz koncelebraciju i nazočnost dvadesetak svećenika Travničkog i susjednih dekanata predsjedao je zagrebački kanonik, postulator kauze blaženoga Alojzija Stepinca i Sluge Božjeg Franje Kuharića i profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu mons. prof. dr. Juraj Batelja. Zbog kišovitog vremena Misno slavlje, umjesto vani, slavljeno je u obnovljenoj župnoj crkvi.

Novotravnički župnik i travnički dekan preč. Stipo Knežević u svome uvodnom pozdravu svima nazočnima izrazio je dobrodošlicu svima koji su došli na Misno slavlje poglavito braći svećenicima, časnim sestrama, svojim i vjernicima župa Lašvanske doline, a posebno novotravničkim maturantima. Naime, novotravnički maturanti, obučeni u jednoobrazne majice, sa svojom dugogodišnjom ravnateljicom došli su Bogu zahvaliti za sve darove koje su primili od Boga, ali i od ljudi tijekom svoje srednjoškolske izobrazbe te zamoliti snagu za vrijeme koje je pred njima. Ovo je prva generacija novotravničkih maturanata koja je zajedno krenula s ovom praksom, ali se očekuje da s ovakvom zahvalom nastavi i tijekom narednih godina.

Predvoditelj Misnog slavlja mons. Batelja nije krio radost što je pozvan i što se odazvao i došao te predsjedao svečanim Misnim slavljem. Osjetio je i doživio vjeru i duhovnu snagu Hrvata katolika Središnje Bosne koji su uz sve ratne i poratne poteškoće i brojne žrtve ostali hrabri i stameni na svojim vjekovnim ognjištima i u svojoj vjeri koju baštine od svojih predaka. U svojoj propovijedi svima nazočnima uprisutnio je svetkovinu Uzašašća Gospodina polazeći od misli Ulazne pjesme: „Galilejci, što stojite i gledate u nebo?” Isto tako u izrečene misli o ovoj svetkovini ugradio je hrabro svjedočenje blaženoga Alojzija Stepinca. Sve nazočne pozvao je da po njegovu primjeru nikada u životu ne posustanu i da za male ljudske radosti i pogodnosti žrtvuju svoju vjeru i svoje ljudsko i kršćansko poštenje i dostojanstvo.

Liturgijskim pjevanjem i sviranjem svoj prilog liturgijskoj radosti i susretu s Gospodinom, kao što je to bilo na dosadašnjim brojnim liturgijskim slavljima kako u Vrhbosanskoj nadbiskupiji tako i šire, dao je Tamburaški orkestar novotravničke Župe Uzašašća Gospodinova, pod vodstvom neumornog gosp. Zlatka Senkića. Ova župna zajednica ima dva zbora i to klasični koji vodi s. Mirela Iličić i tamburaški koji vodi gosp. Zlatko Senkić. Tamburaški orkestar osnovao je prije pet godina sadašnji novotravnički župnik preč. Stipo Knežević u kojem i sam svira. Nakon Misnog slavlja svojim sviranjem razveselili su sve nazočne goste kako vani tako i u vjeronaučnoj dvorani.

KTA