Proslava Svete Male Terezije u Bistrici kod Uskoplja

U nedjelju, 1. listopada župa Svete Terezije od Djeteta Isusa proslavila je svoj patron. Svečanom misno slavlje predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

U koncelebraciji je bio bistrički župnik vlč. Viktor Šošić, dekan Bugojanskog dekanata preč. Ilija Ivoš te susjedni župnici i svećenici rodom iz župe Bistrica.

Nakon naviještenog Evanđeoskog odlomka koji govori o dvojici sinova koje otac šalje u vinograd, mons. Mlakić propovijedao je o zavjetu poslušnosti. „Otac predstavlja Boga. Prvi sin su carinici i grješnici. Nisu imali Boga ali su se obratili. Drugi sin su oni vjernici koji ispovijedaju vjeru ali je ne žive. Drugi sin Oca naziva gospodarom. Sigurni možemo biti da se to odnosilo na svećenike i pismoznance. Jer su oni Isusa optuživali da zanemaruje zakon. Bilo bi dobro da imamo trećeg sina koji je obećao i ispunio. No, nema ga u Evanđelju. Stoga smo ili prvi ili drugi sin. Ali imamo pokajanje koje nam daje Gospodin. Bog nas ne ljubi po zaslugama nego kao svoju ljubljenu djecu. Otac se u ovoj prispodobi obojici sinova obraća i poziva ih u vinograd. Vinograd je Kraljevstvo Nebesko. Rad u vinogradu je život po Božjoj volji. I u tome je zapravo život, jer nitko bolje ne zna kako živjeti život doli onaj koji nam ga je dao. Život u skladu s Božjom voljom je jedini put izgradnje vlastitog dostojanstva. U tome nam pomaže zavjet poslušnosti na koji smo svi pozvani. Biti poslušni Božjem zakonu koji je ujedno i prirodni zakon. Sveta Terezija bila je divan primjer poslušnosti zajednici kojoj je služila. Primjer je i poslušnosti Bogu jer je strpljivo nosila svoj križ“, poručio je propovjednik među ostalim.

Na završetku mise, župnik Viktor zahvalio je propovjedniku Mlakiću, te svim ostalim svećenicima, redovnicama i svim župljanima koji su pomogli u pripremi proslave ove, za župljane, velike svetkovine za koju su se pripravljali trodnevnicom koju je predvodio ravnatelj KŠC-a u Tuzli dr. vlč. Ante Vrhovac.

Petar Kolak/ J.P., KT